Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Εξω η Ευρωζώνη από το... ευρώ!

 
Σκάει στα γέλια για τη φαιδρότητα των Ευρωπαίων ή γίνεται έξω φρενών εναντίον τους για την προκλητικά εχθρική στάση τους κατά της Ελλάδας, όποιος τύχει να ρίξει μια ματιά στα συνολικά στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους των κρατών της Ευρωζώνης και της ΕΕ για το έτος 2011, που δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, η Γιούροστατ, την περασμένη εβδομάδα. Υποτίθεται ότι οι Ελληνες υφίστανται όλη αυτή τη λεηλασία των εισοδημάτων τους, την τραγική υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και τον ατιμωτικό εξευτελισμό της υπαγωγής της χώρας μας σε καθεστώς ξένης επικυριαρχίας και εθνικής υποτέλειας, επειδή η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ. Εχει δηλαδή έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ της και δημόσιο χρέος υψηλότερο του 60% του ΑΕΠ, όπως ορίζουν τα περιβόητα κριτήρια του Μάαστριχτ. Οπως είναι λογικό, ο ανενημέρωτος Ελληνας υποθέτει ότι σχεδόν μόνο εμείς παραβιάζουμε αυτούς τους δείκτες, άντε και οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι, που έχουν κι αυτοί υπαχθεί σε ταπεινωτικό καθεστώς Μνημονίου. Λάθος! Μεγάλο λάθος! Βάσει των επίσημων στοιχείων της Γιούροστατ για το 2011 και λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο όρο του ελλείμματος και τον μέσο όρο του δημόσιου χρέους των 17 χωρών - μελών της, θα έπρεπε να αποβληθεί από το ευρώ ολόκληρη η... Ευρωζώνη!!! Το έλλειμμά της βρισκόταν στο 4,1% του ΑΕΠ της, σαφώς πέρα δηλαδή από το υψηλότερο ανεκτό όριο του 3%. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα με το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης, το οποίο ανήλθε το 2011 στο 87,2% του ΑΕΠ της - εξαιρετικά μεγαλύτερο δηλαδή από το 60% που ορίζει το Μάαστριχτ ως ανώτατο επιτρεπτό όριο. Εξω ολόκληρη η Ευρωζώνη από το ευρώ, λοιπόν, όχι μόνο η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Ας μη μείνουμε όμως στα γενικά στοιχεία. Η λεπτομερέστερη εξέταση των δεδομένων οδηγεί κι αυτή σε πολύ διασκεδαστικά συμπεράσματα.
Από τις 17 χώρες - μέλη της Ευρωζώνης, μόνο 5 (!) έχουν δημόσιο χρέος μικρότερο του 60% του ΑΕΠ τους. Θεωρητικά μιλώντας, αν αποβάλλονταν από το ευρώ όσες χώρες έχουν χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ τους, στην Ευρωζώνη θα απέμεναν οι εξής πέντε χώρες... γίγαντες της παγκόσμιας οικονομίας: Εσθονία, Σλοβακία, Σλοβενία, Λουξεμβούργο και Φινλανδία!
Θα είχαν αποβληθεί δηλαδή από το ευρώ η... Γερμανία (!), αφού έχει χρέος 81,2% του ΑΕΠ της, η Γαλλία (85,8%), η Ιταλία (120,1%), η Ισπανία (68,5%) και πάει λέγοντας.
Δυστυχώς στην Ευρωζώνη δεν θα έμεναν ούτε καν οι 5 προαναφερθείσες χώρες, αν έπρεπε επιπλέον να αποβληθούν και οι χώρες που ναι μεν έχουν χρέος κάτω του 60%, αλλά ενδεχομένως το έλλειμμά τους ξεπερνάει το 3% του ΑΕΠ. Βάσει των στοιχείων της Γιούροστατ για το 2011, θα έπρεπε όντως να αποβληθούν από την 5μελή Ευρωζώνη τόσο η Σλοβενία, της οποίας το έλλειμμα ανήλθε στο 6,4%, όσο και η Σλοβακία (4,8%).
Τρεις (!) λοιπόν μόνο χώρες θα απέμεναν στην Ευρωζώνη αν εφαρμόζονταν αυστηρά τα δύο κριτήρια του ελλείμματος και του χρέους. Τρεις χώρες - και ποιες τρεις: η Εσθονία, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία!
Τρεις χώρες με συνολικό πληθυσμό κάπου 7 εκατομμύρια κατοίκους από... 320 εκατομμύρια που έχει σήμερα!
Είναι όντως να απορεί κανείς γιατί αυτοί οι πανάθλιοι Ελληνες πολιτικοί, ιδίως των κυβερνητικών κομμάτων, δεν αξιοποιούν αυτά τα επίσημα στοιχεία της Γιούροστατ για να βγουν δημοσίως και να καταγγείλουν ότι είναι εντελώς απαράδεκτο να συμπεριφέρεται η Ευρωζώνη και οι ηγετικές της δυνάμεις με πρώτη τη Γερμανία με τόσο εχθρικό, ληστρικό και ταπεινωτικό τρόπο απέναντι στην Ελλάδα, όταν ολόκληρη η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε ανάλογη κατάσταση! Οταν ούτε η ίδια η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία -ακόμη και η Βρετανία που βρίσκεται οικειοθελώς εκτός Ευρωζώνης- δεν είναι σε θέση να εκπληρώνουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ! Γιατί δεν αποστομώνουν με τον τρόπο αυτόν τους εταίρους της Ευρωζώνης για την επαίσχυντη στάση τους απέναντι στη χώρα μας;
Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι οι Ελληνες πολιτικοί... δεν γνωρίζουν ανάγνωση για να διαβάσουν αυτά τα στοιχεία. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι έχουν τόσο αβυσσαλέα άγνοια. Το γεγονός όμως ότι δεν αναφέρουν τίποτα γι' αυτά μας οδηγεί στην υποψία ότι υπηρετούν άλλα σχέδια, άλλους στόχους ανομολόγητους και γι' αυτό σιωπούν.
Ολεθρος
Οπου Μνημόνιο και... «Τιτανικός»
Αθλια κατάσταση επικρατεί σε όλη την Ευρωζώνη. Στις χώρες όμως όπου επιβάλλεται από την ΕΕ και το ΔΝΤ καθεστώς Μνημονίου, οι συνθήκες και τα μακροοικονομικά μεγέθη επιδεινώνονται ραγδαία. Η Ιρλανδία το 2007 είχε οριακό πλεόνασμα 0,1% αντί για έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της ανερχόταν μόλις στο 25% του ΑΕΠ της. Με το που ξέσπασε η κρίση και μπήκε υπό καθεστώς μνημονίου, το έλλειμμά της έφτασε πέρυσι στο 13,1% (το μεγαλύτερο στην ΕΕ) και το χρέος της εκτινάχθηκε στο 108,2% του ΑΕΠ (το τρίτο μεγαλύτερο των 27 χωρών). Οσο για την Πορτογαλία, αυτή το 2007 είχε έλλειμμα 2,6% και χρέος 63,6%. Πολύ κοντά στο όριο του 60% το χρέος, κάτω από το 3% το έλλειμμα. Με το μνημόνιο όμως το 2011, το έλλειμμα ανήλθε στο 4,2% και το χρέος εκτινάχθηκε στο 107,8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου