Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

Ο Τατσόπουλος και η πολιτική σκέψη της αριστεράς.


Εν τάξει ο κ Τατσόπουλος στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι δεν είναι γκέι όπως τον κατηγορούσε ο χρυσαυγίτης Ηλίας Παναγιώταρος δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν είναι ομοφυλόφιλος αλλά αντιθέτως έχει «πηδήξει την μισή Αθήνα». Η δήλωση αυτή δείχνει μικρό πολιτικό ανάστημα για έναν άνθρωπο που ισχυρίζεται ότι ανήκει στην Ριζοσπαστική Αριστερά και δυστυχώς είναι λαλίστατο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματος που δηλώνει αριστερό, προοδευτικό, αντισεξιστικό και υπέρ των αδικημένων και συκοφαντημένων μειονοτήτων.
Όταν πριν κάποια χρόνια, σε μια πολύ χοντροκομμένη προσπάθεια να πλήξουν την εικόνα του Subcomandante Marcos των Zapatistas, οι εχθροί του είχαν βγάλει τη φήμη ότι είναι «αδελφή», η απάντηση του ηγέτη των Ζαπατίστας δεν ήταν ότι "ο Marcos έχει πηδήξει το μισό Μεξικό". Ούτε τη μισή επαρχία Τσιάπας... Αντίθετα, επέλεξε μια βαθιά επαναστατική και  πολιτική δήλωση:
 «Ο Marcos είναι gay στο Σαν Φρανσίσκο, μαύρος στη Νότια Αφρική, ασιάτης στην Ευρώπη, αναρχικός στην Ισπανία, Παλαιστίνιος στο Ισραήλ, γύφτος στην Πολωνία, ειρηνιστής στη Βοσνία, Εβραίος στη Γερμανία, μια γυναίκα μόνη στο Μετρό τα ξημερώματα, με άλλα λόγια ο Subcomandante Marcos είμαστε εμείς, το πρόσωπο του κάθε καταπιεσμένου ανθρώπου πάνω στον πλανήτη. Για αυτό και φοράμε τη μάσκα. Για να ξαναδούμε το αληθινό μας πρόσωπο.» Αυτή είναι δήλωση πολιτικοποιημένου αριστερού επαναστάτη.
 Το ζήτημα όμως πάει και πιο μακρυά. Στην απάντησή του στο Twitter στον χρυσαυγίτη Ηλία Παναγιώταρο ο κ Τατσόπουλος τον αποκαλεί με το μικρό του όνομα «Ηλία» δημιουργώντας μια αίσθηση οικειότητας με τον ναζιστή χρυσαυγίτη και μια εγγύτητα με το ανοίκειο του φασισμού. Και ίσως αυτό να είναι χειρότερο από την δήλωση «Πήδηξα την μισή Αθήνα».
Αλλά αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα η κοινοβουλευτική του ομάδα συμπεριλαμβάνει άτομα σαν τον κ Τατσόπουλο αναρωτιέμαι ποια νέα πρόταση ζωής και πολιτικής θα γίνει πράξη όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία. Γιατί αν εξαιρέσουμε τη δήλωση του κ. Παπαδημούλη που κατήγγειλε τη δήλωση  Τατσόπουλου, ο υπόλοιπος ΣΥΡΙΖΑ σιώπησε, στην δε Αυγή διάβασα άρθρο που τον υποστηρίζει.
Για να κατακτηθεί το προοδευτικό και το δημοκρατικό όραμα μιας διαφορετικής κοινωνίας από τη σημερινή θέλει θάρρος, αυτοκριτική και δουλειά πολλή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου