Του Γιώργου Κράλογλου
Όποιος μπορέσει να αντιληφθεί τι θα γίνει και πως θα γίνει από αυτά που θα πει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στα εγκαίνια της ΔΕΘ κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον... που έλεγαν τα παλιά χρόνια στα παιχνίδια των πανηγυριών. Γιατί το μόνιμο σύνδρομο της υπερβολής και της έντεχνης σαφούς ασάφειας... που χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να μας βασανίζει και τα επόμενα χρόνια. Ακόμη βουίζουν στα αυτιά μας οι προ των εκλογών διαβεβαιώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου ότι «λεφτά υπάρχουν». Διαβεβαιώσεις που έγιναν μόνο επειδή το ΠΑΣΟΚ συνηθίζει τις άνευ λόγου υπερβολές και την μελετημένη τακτική της σύγχυσης και της ασάφειας. Και ήταν πραγματικά άνευ λόγου αφού ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε τότε απολύτως σίγουρη την εκλογική νίκη του.
Όπως τότε λοιπόν έτσι και τώρα η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξει (όπως όλα δείχνουν) να προκαλέσει με την ομιλία του στην ΔΕΘ κλίμα αισιοδοξίας τόσο για την οικονομία όσο και για το ενδεχόμενο να επιστραφούν απολεσθέντα εισοδήματα μετά την ανάρρωση της οικονομίας.
Όλα αυτά όμως μέσα από ασάφειες, αντιφάσεις και πάνω απ΄όλα αναπόδεικτα στοιχεία μαζί με ευχές και ρητορικά σχήματα.
Για ποιόν λόγο όμως πρέπει να γίνουν όλα αυτά και να περάσουμε μια νέα κρίση νεύρων;
Επειδή η ΔΕΘ είναι θεσμικό γεγονός για την οικονομία και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αλλιώς ή επειδή δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει και πρέπει να μας ενημερώσει ο κ. πρωθυπουργός;
Σχετικά με το θεσμικό γεγονός δεν μας αφορά στα χάλια που είμαστε και καλύτερα να μας άφηναν ήσυχους.
Εάν όμως συμβαίνει το δεύτερο, δηλαδή να θεωρεί ο κ. πρωθυπουργός ότι δεν ξέρουμε τι συμβαίνει, τότε είναι βέβαιο πως η σύγχυση στην κυβέρνηση είναι μεγαλύτερη από αυτή που νομίζουμε.
Γιατί ό έλληνας φορολογούμενος και ψηφοφόρος όχι μόνο γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει αλλά και ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση, στο σύνολό της, τον δουλεύουν. Και μάλιστα χοντρά που λέει και ο λαός.
Διαφορετικά θα ήταν εντελώς αφελείς οι φορολογούμενοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι όπως και κάθε μορφής επιχειρηματίες της χώρας αν πίστευαν ότι οι δανειστές μας (που θα έλθουν στην Αθήνα μια εβδομάδα μετά την ομιλία του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ για να δώσουν κατευθύνσεις στη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2011) θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες διανομής των νέων δανείων που τις έδωσαν.
Αλλοίμονο αν τολμούσε η κυβέρνηση να δείξει από το βήμα της ΔΕΘ ότι έχει δικαίωμα να διαχειριστεί με δικές της αποφάσεις τα νέα δανεικά που πήρε και θα πάρει.
Άρα τι υποσχέσεις και τι εξαγγελίες μπορεί να κάνει ο κ. Παπανδρέου από την ΔΕΘ. Και ποιος του δίνει το δικαίωμα να διαχειρίζεται (με δικές του επιλογές) τα δανεικά και τα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων που πήρε με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του μνημονίου και της πρωθυπουργικής δικτατορίας.
Και ακόμη πως μπορεί να μιλάει για δικαίωμα διαχείρισης του δημόσιου κορβανά όταν η κυβέρνηση συνεχίζει την εγκληματική τακτική της μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων ενώ τα χρήματα που υποτίθεται ότι θα έβαζε στο χέρι από την φοροδιαφυγή είναι ακόμη στις τσέπες των φοροφυγάδων. Και ενώ δεν βλέπουμε «φώς» στην είσπραξη των πάνω από 50 δισ. ευρώ ανείσπρακτων βεβαιωμένων φόρων και φόρων από φοροδιαφυγή η κυβέρνηση ξαναβάζει το χέρι στην δική μας τσέπη. Και κυνηγάει τα εύκολα 5 δισ. ευρώ (τόσα τα υπολογίζει) από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%.
Άλλωστε όπως και εύστοχα μου επεσήμανε ο φίλος της στήλης κ. Σπ. Τσαμαίδης η κυβέρνηση έχει ακόμη μόλις στα σκαριά τον νέο εισπρακτικό μηχανισμό κατά της φοροδιαφυγής αφού το σχετικό πλαίσιο μπήκε για διαβούλευση την 1 Σεπτεμβρίου 2010.
Εμείς συνεπώς συνεχίζουμε να εισπράττουμε τις άνευ αντικρίσματος δηλώσεις ότι κυνηγάμε τους φοροφυγάδες χωρίς να μαθαίνουμε αν εισπράξαμε τίποτε και αν πληρώθηκαν τα πρόστιμα. Και ενώ χαζεύουμε τα κανάλια που ουρλιάζουν για τους φοροκλέπτες, το υπουργείο Οικονομικών μας πιάνει στον ύπνο και βάζει το χέρι στην τσέπη μας μέσω της αύξησης του ΦΠΑ από 11% σε 23% στα πλέον βασικά καταναλωτικά προϊόντα.
Τι λοιπόν δεν γνωρίζουμε και περιμένουμε να μάθουμε από τον κ. πρωθυπουργό στην ΔΕΘ;
Το μόνο συνεπώς που θα μάθουμε θα είναι το πόσο χοντρά μας δουλεύουνε. Και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Αφού και η Νέα Δημοκρατία εκτός της κριτικής θα μας πει πάλι για δικό της σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ένα σχέδιο που μόνη το λέει και μόνη της το ακούει και θα το ακούει. Και τα αριστερά κόμματα που περίπου μας λένε να γυρίσουμε στη δραχμή, να σαμποτάρουμε την αστική οικονομία και να πάρουμε τα βουνά για να σωθούμε... Αυτό και αν είναι δούλεμα.
george.kraloglou@capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου