Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Το σουφλέ του Γιώργου

Το πιάτο του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός το σέρβιρε νυχτιάτικα.
Ηταν σουφλέ (shuffle είναι ο ανασχηματισμός στα αγγλικά) και καλεσμένο στο δείπνο ήταν σχεδόν το «όλον ΠΑΣΟΚ». Και τώρα, αναλυτές και δημοσιογράφοι αναζητούν κρυφές και φανερές σκοπιμότητες πίσω από κάθε μετακίνηση, μετάθεση και νέα υπουργοποίηση. Μάταια ψάχνουν.
Αν μπορούσε να συμπεριλάβει όλο το κόμμα στην κυβέρνηση, ο Γ. Παπανδρέου θα το είχε κάνει. Ο σκοπός του ανασχηματισμού ήταν ένας και μοναδικός. Να μην του διαλυθούν κόμμα και κυβέρνηση στα εξ ων συνετέθησαν. Διότι η κάλπη είναι κοντά και ζεματάει.
Αλλά δεν μετακόμισαν μόνο υπουργοί. Μετακόμισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Από το Μαξίμου, όπου θα δέχεται πλέον μόνο τους ξένους ομολόγους του, στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, όπου θα συνεδριάζει με τους επιτελείς του για θέματα εσωτερικού. Μιλάμε ότι έχουν γεμίσει οι δρόμοι της πρωτεύουσας από καναπέδες, γραφεία, καρέκλες και ταπισερί, καθώς έπιπλα, αρμοδιότητες, τίτλοι και έμψυχο υλικό μεταφέρονται από υπουργείο σε υπουργείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία. Ολη η κυβέρνηση μετακομίζει. Το ερώτημα είναι, πότε επιτέλους θα μεταναστεύσει.
ΗΛ. Κατσέλη, αναλαμβάνοντας το Εργασίας από τον Α. Λοβέρδο, υποσχέθηκε ότι θα «επενδύσει σε πολιτικές ενεργού απασχόλησης». Οχι δηλαδή ότι έως τώρα δεν είχαμε απασχόληση. Απλώς ήταν ανενεργός.
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (όνομα βάλσαμο για κουρασμένο αρθρογράφο, 3 φορές να το αναφέρεις φύγανε οι 200 λέξεις) παρέδωσε το Υγείας στον Α. Λοβέρδο, περιγράφοντας τον διάδοχό της ως άνθρωπο «που ξέρει να δίνει και να κερδίζει μάχες». Τρεις μάχες έδωσε ο πολυνίκης Λοβέρδος από το υπουργείο Εργασίας. Τη μάχη να μην αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, τη μάχη να μη μειωθούν οι συντάξεις και τη μάχη να μην αυξηθούν οι εισφορές. Τις κέρδισε και τις τρεις.
Ο Χ. Παπουτσής, αναλαμβάνοντας την Προστασία του Πολίτη, είπε ότι θα ενεργοποιήσει το δίπτυχο «ασφάλεια και ανθρωπιά». (Στο λόγο μου, έτσι το είπε.) Ζήτησε από τους υφισταμένους του εφαρμογή των νόμων (εδώ έχουμε την ασφάλεια), πλην τόνισε ότι «όλοι είμαστε άνθρωποι, και εσείς στις ένστολες υπηρεσίες (sic) αλλά και όσοι παραβιάζουν τον νόμο (εδώ έχουμε την ανθρωπιά)». Αφού, όπως παραδέχτηκε, «όλους μια μάνα μάς γέννησε».
Ο δε απερχόμενος από την Προστασία (του Πολίτη), Μ. Χρυσοχοΐδης, δήλωσε υπερήφανος για «τις επιτυχίες εναντίον εκείνων που επιβουλεύονται την κοινωνική ειρήνη». Οπως, ας πούμε, τους εργαζόμενους διαδηλωτές; Εκείνους μάνα δεν τους γέννησε;
ΟΔ. Ρέππας, παραμένων υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αποκάλεσε τον απερχόμενο υφυπουργό του, Ν. Σηφουνάκη, ο οποίος οδεύει για αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, «άρχοντα της πολιτικής». Αναπληρωτή άρχοντα, θα ήταν ακριβέστερο. Υποδέχτηκε δε τον Σ. Βούγια (ο Ρέππας), λέγοντας ότι είναι τόσο κομψός (ο Βούγιας), που μπροστά του ο ίδιος (ο Ρέππας) «παρουσιάζει αισθητική υστέρηση».
Είναι γεγονός ότι όλη η κυβέρνηση παρουσιάζει υστέρηση. Και να 'ταν μόνο αισθητική...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου