Ως φυλή νοείται μια μορφή οργάνωσης που καθορίζεται από παραδόσεις κοινής καταγωγής, κοινό ιδρυτικό μύθο, και κοινή κυρίαρχη ιδεολογία.
Στο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να ισχύει, επιτείνοντας το αδιέξοδο σε ένα χώρο που για αλλού ξεκίνησε και αλλού πηγαίνει. Ομάδες, ομαδούλες, αρχηγοί, στελέχη, όλοι βρίσκονται σε μια διαρκή συζήτηση για να ορίσουν τι είναι αριστερά. «Κάθε εταίρος και καημός» θα μπορούσε να είναι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πέραν του ΣΥΝ που μπορείτε να δείτε κάτω την εσωτερική του κατάσταση, οι συνιστώσες είναι οι εξής:
Η ομάδα «Ρόζα» συγκροτείται από στελέχη του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (Ν. Γιαννόπουλος, Κ. Αθανασίου, Μάνια Μπαρσέφσκι), επιδιώκει την πολιτική ριζοσπαστικοποίηση και την κινηματική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την πρόσφατη κατάληψη της Νομικής από τους 300 μετανάστες, οι σχέσεις τους με τον ΣΥΝ περνάνε «δύσκολη φάση» αφού, όπως λένε στελέχη του κόμματος, «δεν μπορούμε να χρεωνόμαστε πρακτικές με τις οποίες διαφωνούμε και να βρισκόμαστε απολογούμενοι».
Η τροτσκιστική ΔΕΑ, με επικεφαλής τον δημοσιογράφο Α. Νταβανέλο, η οποία προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΕΚ, θεωρεί την Ευρώπη «νεοφιλελεύθερη κοιτίδα», και χρεώνει στον ΣΥΝ έναν επαμφοτερίζοντα ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Λεπτομέρεια με σημασία: ο Α. Νταβανέλος έχει διατελέσει στο παρελθόν επικεφαλής του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και άρα είχε συνεργαστεί στενά με τον Α. Τσίπρα.
Από τη διάσπαση της ΔΕΑ προέκυψε το τροτσκιστικών αποχρώσεων «Κόκκινο» (Π. Κοσμάς, Β. Καραγεώργος, Δ. Ψυκάκος) με κινηματικό και διεθνιστικό προφίλ, που επιθυμεί τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο ομοσπονδιακό κόμμα. Συζητάει με τον Α. Τσίπρα. Αποχωρώντας από το «Κόκκινο» προέκυψε η ΑΠΟ (Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα η οποία δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως ως συνιστώσα) υπό τον Γ. Σαπουνά, σήμερα εκ των στενών συνεργατών του Α. Αλαβάνου.
Η μαοϊκής προέλευσης ΚΟΕ με συμπαγή οργάνωση, κυρίως στο χώρο της σπουδάζουσας, με στελέχη όπως οι Ρ. Ρινάλντι, Ν. Γαλάνης, Ν. Κατσούλας, ίσως είναι η πλέον «σκληρή» ιδεολογικά και οργανωτικά συνιστώσα, η οποία εκφράζεται από την εβδομαδιαία εφημερίδα «Δρόμος». Αντιευρωπαϊστές, κατηγορούνται για αριστερίστικες πρακτικές, «κολλητοί» του Αλ. Αλαβάνου, πιστώνονται το κίνημα «Δεν πληρώνω» και ήταν αυτοί που πρώτοι σήκωσαν τις μπάρες των διοδίων. Η ΚΟΕ είχε διεκδικήσει και την εκλογή ευρωβουλευτή, την Ελένη Σωτηρίου, προκαλώντας την πρώτη σκληρή σύγκρουση με τον ΣΥΝ.
Η Κίνηση για την Ενότητα και τη Δράση της Αριστεράς (ΚΕΔΑ) συγκροτείται από στελέχη που είχαν διαγραφεί ή αποχωρήσει από το ΚΚΕ. Με βασικό εκφραστή τον Γ. Θεωνά, μετά την αποχώρηση του Μ. Κωστόπουλου, θεωρείται από τις συνιστώσες που επιδιώκει να έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το ΚΚΕ. Οι ΚΟΕ, ΔΕΑ, ΚΕΔΑ και ΑΠΟ συγκροτούν το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής» του Αλ. Αλαβάνου. Τους ενώνει η καχυποψία απέναντι στον ΣΥΝ, ότι «δεν είναι τόσο αριστερός όσο πρέπει...», μάλλον θεωρούν σοσιαλδημοκράτη τον Α. Τσίπρα και πιέζουν τον Αλ. Αλαβάνο να προχωρήσει στη δημιουργία πολιτικής κίνησης ώστε να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ομως υπάρχει και το κοντινό παρελθόν. Οι ευρωκομμουνιστές του πρώην ΚΚΕ εσ, η ΑΚΟΑ του Γ. Μπανιά, με τη δημοτική σύμβουλο επικεφαλής της «Ανοικτής Πόλης» Ελένη Πορτάλιου και τον οικονομολόγο Π. Κλαυδιανό. Εκφράζονται από την εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Εποχή», πιστοί στις αρχές του ευρωκομμουνισμού, του «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο», βρίσκονται κοντά στον ΣΥΝ, δεν θέλουν τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα και σε πιθανές ανακατατάξεις μάλλον θα παραμείνουν κοντά στον ΣΥΝ.
Η μόνη μη κομμουνιστικής προέλευσης συνιστώσα είναι το ΔΗΚΚΙ (Π. Μαντάς, Γ. Νικολόπουλος, Γ. Πάντζας), η οποία δεν «βλέπει» θετικά το πιθανό εγχείρημα του Αλ. Αλαβάνου και βρίσκεται πιο κοντά στον ΣΥΝ, όπως και η οργάνωση «Ξεκίνημα» (Τ. Γιαννόπουλος), που οι ρίζες της χάνονται κάπου στο ΠΑΣΟΚ και οι παλιότεροι τη θυμούνται από την ομώνυμη πολιτική εφημερίδα.
Επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» είναι ο εμβληματικός Μ. Γλέζος, κήρυκας της ενότητας της αριστεράς, φίλος του Αλ. Αλαβάνου και όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν χρόνια, «θα συστρατευθεί με τον Αλέκο, αφού αισθάνεται πιο κοντά του πολιτικά». Τέλος οι «Ανένταχτοι» (ενταγμένοι ανένταχτοι είναι από μόνο του οξύμωρο σχήμα), στους κόλπους των οποίων περιλαμβάνονται πρώην στελέχη του ΚΚΕ όπως οι Δ. Τσακνιάς, Ν. Βαλαβάνη, πρώην στελέχη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (Τ. Χριστοδουλοπούλου), πρώην στελέχη του ΚΚΕ εσ. (ο πανεπιστημιακός Α. Ρήγος) και από τους οποίους «Ανένταχτους» προέρχονται οι βουλευτές Θ. Δρίτσας και Β. Μουλόπουλος. Ως συνιστώσα εμφανίζεται να επιδιώκει την πολιτική αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως όσοι προέρχονται από το ΚΚΕ βλέπουν θετικά τις κινήσεις Αλαβάνου, ενώ οι υπόλοιποι μάλλον κλείνουν προς την πλευρά Τσίπρα και μαζί με τις ΑΚΟΑ, «Ρόζα», «Ξεκίνημα» και «Κόκκινο» συγκροτούν την ΑΝΑΣΑ, τον τρίτο πόλο μεταξύ ΣΥΝ και Μετώπου. Αν στην πολιτική αναζητούσαμε τον τετραγωνισμό του κύκλου, ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ να μας οδηγούσε κοντά στη λύση του. Ομως στην πολιτική οι κύκλοι είναι μάλλον αδιέξοδοι...
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου