Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Εκλογές; Ποιες εκλογές!

ΤΗΝ ώρα που ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο μια φωνή από μέσα μου με προειδοποίησε: «Πρόσεξε μην την πάθεις σαν την «Αυγή», που ανήμερα του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 έβγαινε με άρθρο υπό τον τίτλο «Γιατί δεν θα γίνει Πραξικόπημα»».
ΕΠΕΙΔΗ δεν είναι ούτε Απρίλιος ούτε το στράτευμα μπορεί να κουνήσει το δαχτυλάκι του -εδώ καλά καλά δεν μπορεί να κουνήσει τις μονάδες του- αποφάσισα να αψηφήσω τη φωνή και να ασχοληθώ μ' αυτό που είχα κατά νου: Γιατί, δηλαδή, δεν θα γίνουν εθνικές εκλογές. Ούτε τον Δεκέμβριο ούτε τον Φεβρουάριο ούτε τον Απρίλιο ούτε όσο ο λαός δεν απειλεί στα σοβαρά να ανατρέψει αυτή την κυβέρνηση. Το μείζον: Ούτε για όσο αυτή η κυβέρνηση θα επιθυμεί να κυβερνά. Κι αυτό το τελευταίο δεν μοιάζει να κλονίζεται από πουθενά.
ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ η φιλολογία -γιατί για φιλολογία πρόκειται- περί εκλογών ξεκίνησε από την ωραία ερώτηση-πάσα, που πήρε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική συνέντευξη, ακριβώς για να σπείρει την εντύπωση ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αν η βάση του ΠΑΣΟΚ (γιατί σ' αυτήν απευθυνόταν) δεν πάει να υπερψηφίσει τους εκλεκτούς του κόμματος στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους την ερχόμενη Κυριακή και καμιά άλλη Κυριακή!
ΕΠΕΙΔΗ οι πολιτικοί είναι πονηροί και ξέρουν να λένε τα πράγματα έτσι, ώστε άλλο να έχουν πει και άλλο να έχει καταλάβει ο ακροατής, καλό είναι να προσέξει ο αναγνώστης τι ακριβώς είπε ο πρωθυπουργός:
«Για εμάς θα είναι θετική η ψήφος αν φανεί την πρώτη Κυριακή, ιδιαίτερα στις περιφερειακές εκλογές, αλλά και στους μεγάλους δήμους, ότι η δική μας παράταξη, με τα στελέχη τα οποία εμείς στηρίζουμε, θα έχει μια καθαρή νίκη στον πρώτο γύρο».
ΟΠΩΣ καταλαβαίνει και ο πιο αδαής, ο πρωθυπουργός απείλησε ότι θα πηδήξει από το μπαλκόνι αν χάσει το κόμμα του, αλλά οι προϋποθέσεις που έβαλε για να εκλάβει ο ίδιος την ψήφο ως ήττα είναι τέτοιες, που αποκλείεται να ηττηθεί! «Αν φανεί» ότι «στον πρώτο γύρο» θα έχει (πότε;) μια καθαρή νίκη, είναι λίγο «ρίξε Τσιγγάνα τα χαρτιά» αν δεν ήταν φανερό πως πρόκειται για τη μετάφραση της εξής φράσης:
«Ψηφίστε ΠΑΣΟΚ για να λέω ότι στηρίζετε τα μέτρα του Μνημονίου, αλλιώς θα σας αναγκάσω να μπείτε σε περιπέτεια εκλογών, που μπορεί να σας στοιχίσει σκληρότερα μέτρα. Αλλά, επειδή δεν έχω όρεξη να ρισκάρω την παραμονή μου στην εξουσία, ακόμα και αν δεν ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ στο τέλος, εγώ βάζω τέτοιους όρους, που να μπορώ να ικανοποιηθώ και με λίγες τοπικές νίκες».
ΑΥΤΑ μας είπε ο πρωθυπουργός περί εκλογών στη διακαναλική και μετά, σε «ιδιαίτερες δηλώσεις του»(!), την επόμενη μέρα.
ΤΟ πιο ανησυχητικό για τον λαό, όμως, ήταν που έσπευσαν σε βοήθεια του πρωθυπουργού, και όχι του λαού, διάφορα μέσα ενημέρωσης, καλλιεργώντας ακόμη περισσότερο την πιθανότητα εθνικών εκλογών, ως φόβητρο!
ΥΠΑΡΧΕΙ ένας μείζων λόγος, που ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει εκλογές: το κόστος τους. Οικονομικό και πολιτικό.
Η ΧΩΡΑ δεν αντέχει -και δεν έχει- το κονδύλι που χρειάζεται για τη διενέργεια εκλογών. Οι πιστωτές, που κυβερνούν τη χώρα διά του πρωθυπουργού, όχι μόνο το ξέρουν, αλλά δεν έχουν και καμιά διάθεση να μπουν τα κεφάλαια που τους χρωστάει το κράτος σε περιπέτεια.
Η Ε.Ε., κυρίως, και το ΔΝΤ δευτερευόντως, απαιτούν από τη χρεωμένη Ελλάδα περίοδο ηρεμίας, ώστε να ευθυγραμμιστεί με την εργασιακή ηρεμία θανάτου που κυριαρχεί σε όλη την Ευρώπη, με μικρές ανίσχυρες εξαιρέσεις στη Γαλλία και την Ισπανία.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ τα ξέρει αυτά. Γι' αυτό και μετά τη σύνοδο των «27» την περασμένη εβδομάδα χαμήλωσε τους τόνους περί εκλογών στο μίνιμουμ. Προφανώς δεν βρήκε την ευμενέστερη υποδοχή εκεί από τους ομολόγους του.
ΓΙ' ΑΥΤΟ, ίσως, για να αντιδράσει, βρήκε την κυρία Μέρκελ, την οποία... κατατρόπωσε με εκείνο το περίφημο «όχι, αρνούμαι να δεχτώ την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου», για τις απείθαρχες δημοσιονομικά χώρες της Ε.Ε. Φράση που ματαίως θα αναζητούν οι ιστορικοί του μέλλοντος στα πρακτικά της συνόδου.
ΕΥΤΥΧΩΣ, για την Ευρώπη, και τον κόσμο όλο, η κυρία Μέρκελ, τρομοκρατημένη υποχώρησε. Και δεν μίλησε κιόλας. Ή δεν το μάθαμε.
Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου