Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Οι μετανάστες και η αμηχανία της πολιτικής.


 Η αναπτυγμένη δύση φέρει τεράστια ευθύνη για την κατάσταση φτώχειας, εξαθλίωσης και συνεχών πολέμων στην οποία ευρίσκονται πολλοί λαοί της Αφρικής και της Ασίας (και όχι μόνο) και ο καπιταλισμός της δύσης (και όχι μόνο) απομυζώντας τις πλουτοπαραγωγικές πηγές αυτών των χωρών οδηγεί τους λαούς στην εξαθλίωση. Ανάλογα συμπτώματα είχαμε και στις χώρες της βαλκανικής και των κρατών που γεννήθηκαν από την διάσπαση της ενιαίας κάποτε ΕΣΣΔ. μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων. Η μαζική μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται κυρίως  στην μαζική εκμετάλλευση των πόρων των ως άνω χωρών από τους καπιταλιστές και στην υποχρεωτική οδήγηση των λαών στην εξορία.
Αποτέλεσμα της φτώχιας, της πείνας και των πολέμων στις χώρες του Τρίτου κόσμου είναι λοιπόν ότι πολλοί κάτοικοι των χωρών αυτών διαλέγουν τον δρόμο της προσφυγιάς πολλές φορές μέσω εκμεταλλευτών δουλεμπόρων στους οποίους πληρώνουν και χρηματικό τίμημα για να τους επιβιβάσουν στους σκυλοπνίχτες της «ελπίδας».
Η Ελλάδα υπήρξε χώρα υποδοχής και για τους μετανάστες των χωρών της βαλκανικής  (κυρίως Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία), των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ και τέλος πολλών  χωρών του Τρίτου κόσμου (Ασία και  Αφρική).
Από την έναρξη της μαζικής εισροής μεταναστών στην Ελλάδα ουδεμία ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του προβλήματος δεν εφαρμόστηκε από κανένα από τα κόμματα της εξουσίας. Χιλιάδες μετανάστες από παντού  εισρέουν ελεύθερα στη χώρα για να βρούνε καλύτερη μοίρα. Νόμιμα εργαζόμενοι και χιλιάδες παράνομοι μετανάστες μπαινοβγαίνουν στη χώρα που έχει δυστυχώς καταντήσει ξέφραγο αμπέλι.
Κανείς από τα κόμματα επίσης της αντιπολίτευσης δεν έχει σοβαρή καταγεγραμμένη άποψη για το τι πρέπει να γίνει με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκώνεται και να οξύνεται.
Όλοι τους συνθηματολογούν δημαγωγικά με συνθήματα κενά περιεχομένου και  το πρόβλημα έχει ήδη φτάσει στο απροχώρητο. Όλα αφήνονται στην τύχη τους.
Η πρόταση για την κατασκευή τείχους  στον Έβρο ρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ σαν πυροτέχνημα, βρήκε πολλές αντιστάσεις και διαμαρτυρίες και κανείς δεν είναι σίγουρος για την αποτελεσματικότητά του.
Και αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν μια υπεύθυνη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μην ασκεί ολοκληρωμένη, αποφασιστική και προσχεδιασμένη πολιτική για τους μετανάστες αλλά να πράττει πρόχειρα με ότι της κατέβει; Ποιος αυτή το στιγμή (κυβέρνηση, αντιπολίτευση, εξωκοινοβουλευτική αριστερά) έχει ξεκάθαρη θέση που να απαντά σε όλες τις πτυχές του προβλήματος τόσο στο ανθρωπιστικό μέρος των παρανόμως μεταναστών στην Ελλάδα αλλά και στον τρόπο διαχείρισης αυτών και  στον απαραίτητο έλεγχο των εισροών των μεταναστών γιατί προφανώς η μικρή μας χώρα έχει περιορισμένες δυνατότητες φιλοξενίας παρανόμων μεταναστών; Μπορεί η Ελλάδα να ανοίξει τις πόρτες της και να πει «εκατομμύρια μετανάστες όλου του κόσμου ελάτε στη χώρα μας»;  Που θα μείνουν, πως θα τρέφονται, που θα δουλεύουν σε μια κοινωνία με οικονομική κρίση και σε ύφεση, που δεν έχει δουλειά για τους Έλληνες και τους ήδη νόμιμα εργαζομένους μετανάστες; Τι συνέπειες μπορεί να έχει μια τέτοια υποθετική εξέλιξη; Σε τι κοινωνικές εκρήξεις και διάλυση του κοινωνικού ιστού μπορεί να οδηγήσει;  Σε πόση αύξηση της εγκληματικότητας που ήδη καλπάζει; Θα μετατρέψει ή όχι την ζωή των διαμενόντων στη χώρα σε κόλαση; Τα σκέφτεται αυτά η άκρα αριστερά του «Μπάτε σκύλοι αλέστε»  και έχει κάτι να πει;
Ομολογώ ότι το πρόβλημα είναι και δύσκολο και σύνθετο. Πρέπει να συνδυάσει κανείς την κατανόηση της τραγωδίας των μεταναστών από τη μία και των ορίων της Ελληνικής κοινωνίας από την άλλη. Σύνθεση που όμως θα τοποθετεί σε πρώτη θέση τον παράγοντα άνθρωπος για τους μετανάστες. Ίσως τέτοιες αποφάσεις μπορεί να έχουν και πολιτικό κόστος. Θα το αναλάβει κανείς ή θα κρύβονται όλοι πίσω από το δάχτυλό τους; Θα πρέπει πάντως να βρεθεί η χρυσή τομή για όλα τα παραπάνω γιατί δεν πάει άλλο.
Η μεταφορά των μεταναστών από ομάδες της άκρας αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ;  ΣΥΡΙΖΑ; Άλλες; ακούγονται διάφορα) από την Κρήτη στη Νομική σχολή της Αθήνας αποτελεί κατά τη γνώμη μου εντελώς ακραία τυχοδιωκτική ενέργεια. Δεν είναι δυνατόν να εμπλέκονται τα Πανεπιστήμια σε αυτή την αντιπαράθεση των διαφόρων ιδεολογικών χώρων για την τύχη των παράνομων μεταναστών. Αρκετά προβλήματα έχουν με τις εσωτερικές τους διαμάχες, τα νέα νομοσχέδια για την παιδεία, τα οικονομικά προβλήματα και την διάλυση της παιδείας. Τι νομίζουν οι άνθρωποι της άκρας αριστεράς ότι παίζουν εικονικά παιχνίδια με Play Mobile,  εδώ μιλάμε για ανθρώπους κύριοι με σάρκα και οστά, βασανισμένους γιατί τους χρησιμοποιείται για δικά σας πολιτικά παιχνίδια;
Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει είναι  αυτό που αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο. Δεν νομίζουν, οι  βιαστικοί να κερδίσουν τη δόξα αριστεροί, ότι βάζουν ακόμα έναν προβληματισμό υπέρ της  κατάργησης του ασύλου; Αυτό επιδιώκουν; Βέβαια στο όρια του γελοίου είναι και η αποποίηση ευθυνών από όλους τους αρμοδίους και η παραπομπή τους στους άλλους (Ο Πρύτανης τα ρίχνει στον Παπουτσή, ο Παπουτσής στον Πρύτανη, η Διαμαντοπούλου σε όλους κλπ).
Και τι να πει κανείς για τα ανακλαστικά μιας κοινωνίας συντηρητικής και φοβισμένης; Και δεν αντιδρούν μόνο τα πολύ συντηρητικά τμήματα της κοινωνίας αλλά και πιο φιλελεύθερα τμήματα και ομάδες της αριστεράς (Δημοκρατική Αριστερά, ΚΚΕ κλπ) με την φράση «Φτάνει πια, που πάμε;». Δεν οδηγούμεθα σε έξαρση των αντιπαραθέσεων και της βίας; Έτσι νομίζουν ότι κάνουν καλό στους μετανάστες; Και εν πάση περιπτώσει αυτοί οι Έλληνες ακροαριστεροί που  τόσο κόπτονται για τα δικαιώματα των μεταναστών (και καλά κάνουν γιατί δείχνουν ανθρώπινη αλληλεγγύη) δεν μας λένε τίποτα περιέργως για τους Έλληνες άνεργους, μισθωτούς με μισθούς πείνας, συνταξιούχους κλπ. Αυτοί είναι από άλλο πλανήτη και δεν αξίζουν την προσοχή της άκρας αριστεράς;
Και μη μου πούνε οι ακροαριστεροί ότι όλα αυτά τα πράττουν γιατί μόνο αυτοί κατέχουν την απόλυτη αλήθεια, γιατί θα τους παραπέμψω στον Αρχιεπίσκοπο για διαβούλευση. 
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου