Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Πρόσωπα: Gap: To παπανδρεϊκό DNA

Εντάξει, εντάξει. Ας ηρεμήσουμε. Ας σκεφτούμε τους περιορισμούς της αντίληψης μας και το πόσο δύσκολα αυτή μπορεί να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες που ολοένα μεταβάλλονται.
Ας διαβάσουμε κάποια από αυτές τις αναλύσεις που γίναν για την Ελλάδα σε ένα κόσμο που βαίνει ολοταχώς προς την πολυπολικότητα. Δεν ξέρω καμία τέτοια.
To Παπανδρεϊκό DNA
Του Πέτρου Αργυρίου (περισσότερα για το συγγραφέα και το έργο στο http://agriazwa.blogspot.com)
Αφού το λέει και ο Πάγκαλος: «Τραγικό είναι ότι κάποιοι δεν βλέπουν πως έρχεται η αρχή, δηλαδή ότι ο κόσμος αλλάζει γύρω τους, ότι καταρρέει ο παλιός κόσμος και αυτοί επιμένουν να ζουν και να σκέπτονται όπως πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια... Φτάσαμε στο σημείο όλα γύρω μας να καταρρέουν και εμείς επιμένουμε να θέλουμε να ζούμε όπως παλιά.»
Γνωρίζει ο Πάν-καλος τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης. Μη μου ρωτάτε από και ως που. Αυτή είναι μια γνώση που έρχεται αυτόματα σε ανθρώπους που χουν φάει τη ζωή (των άλλων) με το κουτάλι.
Και έχουμε φάει και μεις με το κουτάλι τις δηλώσεις τους. Είμαστε διεφθαρμένοι, κοπρίτες, θλιβεροί, τρελοί, άφρονες, κλέφτες, αμνήμονες… Για αυτό και μπορούμε να θεωρούμε το μνημόνιο της ντροπής ως ευτυχία. Και επειδή όπως λένε, ο τρελός πρέπει να αφήνεται στην τρέλα του, ο Υπουργός προστασίας του Πολίτη, ο καλός μας ο Παπουτσής μας προτρέπει να αυτοδικήσουμε κι όλας: “Εάν εντοπίζετε τον οποιονδήποτε αστυνομικό μέσα στον περιφρουρημένο οργανωτικά χώρο στον οποίο γίνεται η εκδήλωση «να τον κρεμάσετε στα μανταλάκια»”...
Και κει που νομίζουμε ότι τα χουμε ακούσει όλα, έρχεται αυτή τη βδομάδα ίσως η πιο άκυρη πολιτική δήλωση όλων των εποχών. Την πέταξε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κόντρας του με την Αλέκα Παπαρήγα για τα ελληνοτουρκικά: «Έχουμε διαφορά στο DNA μας» της πέταξε και την έριξε στο πολιτικό καναβάτσο.
Τι εννοεί ο νεοφιλελευθερο-ποιητής;
Μήπως μας παρέδωσε απλά μαθήματα βιολογίας;
Θα μπορούσε να εννοεί το βιολογικό γεγονός, ότι παρά την ομοιότητα του βιολογικού μας υλικού και με εξαίρεση τα μονοζυγωτικά δίδυμα, μικρές αποκλίσεις σε αυτό καθιστούν το κάθε ανθρώπινο γονιδίωμα μοναδικό και διαφορετικό από τα άλλα… Από την άλλη, πότε σεβάστηκε αυτή η κυβέρνηση τη διαφορετικότητα; Μπα δεν είναι αυτό…
Ίσως επειδή αναφερόταν σε γυναίκα να αναφερόταν στη βιολογική διαφορετικότητα ανάμεσα στα δύο φύλα: Η γυναίκα έχει χρωμόσωμα φύλου XX, οι άντρες ΧΨ. Μπα, δεν θα το κανε αυτό ο Πρω-. Γιατί μπορεί να θιγόταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που χει χρωμόσωμα XΧ-large, ή να αποκαλυπτόταν η φύση της κυβέρνησης Παπανδρέου που χει χρωμόσωμα φύλου XXX, το παγκόσμιο σύμβολο του σκληροπυρηνικού πορνό δηλαδή.
Αχά. Εύρηκα! Μάλλον αναφέρεται στο γονίδιο του κληρονομικού χαρίσματος που χουν οι Παπανδρέου και που τους επιτρέπει σε κάθε γενιά να χουν και από ένα πρωθυπουργό.
Μήπως πάλι είχε εξομολογητική τάση η δήλωση; Μήπως μιλούσε για εκείνη τη γονιδιακή ασθένεια που μετατρέπει σοσιαλιστές σε σκληροπυρηνικούς νεοφιλελεύθερους;  Απαπαπα, ούτε στον εχθρό μου τέτοια μοίρα.
Μισό. Αν συνδυάσουμε αυτήν την ατάκα με την αγαπημένη του ατάκα «είμαστε σε πόλεμο», μπορούμε ίσως να αρχίσουμε να ελπίζουμε ότι ίσως καταλάβουμε τους χρησμούς Παπανδρέου.
Έχουμε διαφορά DNA και για αυτό βρισκόμαστε σε πόλεμο. Ναι τώρα αρχίζει να αποκτά νόημα. Αν και δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά γι’ αυτό, μάλλον δεν είναι ότι ο Παπανδρέου θεωρεί τον εαυτό περισσότερο του Αμερικάνο από ότι Έλληνα. Ο παγκοσμιοποιημένος φιλελευθερισμός δεν είναι ρατσιστής: όλους τους ανυπεράσπιστους λαούς του κόσμου τους συντρίβει το ίδιο.
Ποια φυλή είναι αυτή λοιπόν στην οποία ο Παπανδρέου νιώθει ότι ανήκει; Ναι, τώρα τη θυμήθηκα τη λέξη. Είναι η φυλή των Ελ-ίτ, αυτών που νιώθουν ότι επειδή κρατούν την εξουσία νιώθουν ανώτεροι από κάθε άλλη ανθρώπινη υπόσταση. Είναι η φυλή του Μίδα, η φυλή που πιάνει χώμα και το κάνει χρυσάφι, πιάνει λαούς και τους κάνει χώμα, πιάνει το χώμα και το κάνει κι άλλο χρυσάφι.
Τι κάνει λοιπόν τον Παπανδρέου και τους υπόλοιπους κυβερνητικούς να θεωρούν ότι ανήκουν σε άλλη φυλή από μας, τους υπόλοιπους, τους κατώτερους, τους Έλληνες και όλες τις υπόλοιπες ψυχές του κόσμου;
Η παιδεία. Γιατί οι Ελίτ έχουν ευρύ φυλετικό προσδιορισμό: Ελίτ είναι όποιος μετέχει της παιδείας των Ελίτ. Ελίτ είναι όποιος μετέχει στο πλιατσικολόγημα των λαών. Ελίτ είναι όποιος μετέχει στην πρόκληση πόνου για να αυξήσει την ισχύ της ράτσας του.
Είμαστε διαφορετικοί. Για αυτό και μεις τους βλέπουμε σαν εξωγήινους όταν αυτοί μας βλέπουν απλά σαν υπάνθρωπους, μαζάνθρωπους, φυτοπλαγκτόν, πρώτη ύλη που τροφοδοτούν τις μηχανές κέρδους τους.
Και ναι. Κάθε φορά που αυτοί σπάνε τα κοινωνικά συμβόλαια, ηχούν –πάντα με τον ίδιο τρόπο- τα τύμπανα του πολέμου.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο Παπανδρέου έχει σπάσει τα κοινωνικά συμβόλαια. Μα το λέει και ο ίδιος ξεκάθαρα: Είμαστε σε πόλεμο.
Θα θυσιαστεί ο Παπανδρέου πολιτικά για τη φυλή του στον πόλεμο που μας κήρυξε. Μετράει μήνες η θυσία της Ιφιγένειας του νεοφιλελευθερισμού. Αλλά όταν οι πολεμιστές των ελίτ πεθαίνουν πολιτικά, πάνε στον παράδεισο των Διεθνών οργανισμών και αφήνουν την επίγεια κόλαση για πάντα πίσω τους.
Δεν είναι για να τον λυπόμαστε. Δεν είναι καν για να τον παρακαλούμε. Η φυλή των ελίτ είναι γνωστή για την αποφασιστικότητα της. Άπαξ και πάρει μια απόφαση, πίσω δεν κάνει εκτός και αν αποκρουστεί με την ίδια και μεγαλύτερη δύναμη με αυτή που επιτίθεται.
Δεν έχει νόημα να παρακαλάμε για οίκτο. Δεν τον έχει στο DNA της τον οίκτο η φυλή των ελίτ. Ούτε από τους ουρανούς θα ρθεί βοήθεια. Οι ουρανοί ανήκουν σε αυτούς που πετάν ψηλά, στους αετονύχιδες της ελίτ που εφορμούν από πάνω προς τα κάτω αλύπητα.
Δε θεωρώ ότι έχω πολύ διαφορετικό DNA από την κυρία Παπαρήγα, ούτε από οποιοδήποτε άλλο Έλληνα, ούτε από οποιοδήποτε άλλο άνθρωπο. Ίσως αυτό να συμβαίνει γιατί αυτοπροσδιορίζομαι πρώτα ως άνθρωπος. Κάποιοι άλλοι που αυτοπροσδιορίζονται πρώτα ως ελίτ είναι λογικό να βλέπουν τους ανθρώπους εχθρικά. Όλους τους υπολοίπους εκτός από τη ράτσα τους. Λογικό είναι λοιπόν να μας προσβάλουν, να μας εκμεταλλεύονται, να μας σκοτώνουν. Καταλάβετε το. Αυτό που για σας είναι πόλεμοι ταξικοί, για αυτούς είναι πόλεμοι φυλετικοί και με αντίστοιχη σκληρότητα θα τους διεξάγουν.
Οκ. Τα είπατε μια ,το είπατε δύο, το είπατε τρεις:
Έχουμε διαφορά στο DNA μας- Είμαστε σε πόλεμο.
Η αλαζονεία όμως έχει καταστρέψει ισχυρότατους στρατούς και ικανότατους ηγέτες κύριε Παπανδρέου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου