Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Μοιάζει με παραμύθι...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ pantelak@ enet.gr
Σε κάθε δύσκολη κυβερνητική απόφαση -όπως αυτή του προεδρικού διατάγματος που επαναφέρει τον μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις- η στάση υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών παραπέμπει σε παραμύθι.
Με κακούς, με καλούς και με τον βασιλιά που πάντα δίνει λύσεις. Κακοί στην προκειμένη περίπτωση είναι οι Α. Λοβέρδος, που φέρνει το διάταγμα, και μερικοί συνάδελφοί του που τον στηρίζουν στις αποφάσεις του. Εμφανίζονται περίπου σαν δράκοι, έτοιμοι να κατασπαράξουν τα δικαιώματα του λαού, απελευθερώνοντας απολύσεις, μειώνοντας αποζημιώσεις και καθιερώνοντας μισθούς πείνας στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Η αλήθεια δεν απέχει πολύ, εδώ το παραμύθι δεν είναι παραμύθι. Συμβαίνουν όλα αυτά. Ας επανέλθουμε όμως στο παραμύθι.
Υπάρχουν και οι καλοί σ' αυτό.Κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές ή και υπουργοί ακόμα που εμφανίζονται σε τηλεοπτικά παράθυρα ή λένε στο αυτί των δημοσιογράφων πως οι ίδιοι διαφωνούν με αυτό το προεδρικό διάταγμα και δεν μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τους κακούς. Παίζουν και αυτοί τον ρόλο τους, ο οποίος απαιτεί και αρκετές δόσεις υποκριτικής. Να έχεις ψηφίσει το μνημόνιο που επιβάλλει το προεδρικό διάταγμα και να κάνεις εκ των υστέρων πως διαφωνείς με το διάταγμα, απαιτεί ικανότητες στην υποκριτική. Στη διάρκεια του παραμυθιού, η μάχη των μεν με τους δε μοιάζει αδιέξοδη. Μέχρι που έρχεται ο βασιλιάς (ή βεζίρης, ανάλογα με την εκδοχή του παραμυθιού) και αναγκάζει τις δύο πλευρές να ομονοήσουν με αμοιβαίες υποχωρήσεις και αφού το διάταγμα ονομαστεί άρθρο νομοσχεδίου. Τέλος καλό (για τους εργαζόμενους τουλάχιστον) σ' αυτό το παραμύθι δεν θα βρείτε...
Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου