Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010

Γεννήσανε και τα κοκόρια τους

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΔΑΣΗ
Αλλά εμείς ξέρουμε: Είναι το τέλος κάθε εγκλήματος.
Δεν είναι παραφροσύνη, μα το τέλος της παραφροσύνης.
Δεν είναι χάος μα η τάξη.
Είναι το απλό, που είναι δύσκολο να γίνει.
Μπ. Μπρεχτ, Εγκώμιο στον κομμουνισμό
Ο Μαντέλης χορηγίας ένεκα, ο Τσουκάτος ως κομματικό καθήκον, θεωρητικοί του αμνημόνευτου εκσυγχρονισμού αμφότεροι. Ο ανέκαθεν λαοφρονών Τσοχατζόπουλος επιλέγει τη θέα της Ακρόπολης ως άλλος Ρενάν ή Σεφέρης. Ενας κόσμος αγγέλων που υποσχέθηκε την είσοδο των μη προνομιούχων στην Εδέμ του σοσιαλισμού, είναι αδύνατο να μετατραπεί σε εσμό απατεώνων που πλούτισε σε βάρος μας. Με τα ζιβάγκο τους, ευάεροι και ευήλιοι, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, σύντροφοι στον αγώνα για την Αλλαγή. Μπορούν να καταλήξουν αισίως σε έναν συρφετό δολίων που ασέλγησαν στο σώμα της πτωχής Ελλάδας; Ναι, αφού οι λίγοι ρομαντικοί του σοσιαλδημοκρατικού οράματος χάθηκαν στη μακρά πορεία από την 3η Σεπτεμβρίου ίσαμε εδώ.
ΔΕΝ ΜΕ απασχολεί ποιος θα παραπεμφθεί, δικαστεί, φυλακιστεί. Από τιποτένιες αρχές, απότοκες ενός διαβρωμένου πολιτικού συστήματος, δεν προσδοκώ να αποδώσουν δικαιοσύνη. Στη συνείδησή μου γνωρίζω ότι έκλεψαν, πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, γραμματείς, καρεκλοκένταυροι των κομματικών γραφείων. Δημιούργησαν οικογένειες που δεν χρειάζεται να δουλέψουν για τρεις γενιές. Για τέτοια συσσώρευση πρόκειται. Αφού από ξυπόλητοι βρέθηκαν σε μαρμάρινα παλάτια, σε γκαλά με μεταξωτά κοστούμια και εκατοντάδες άλογα στο καπό του αυτοκινήτου. Εγώ, κατά τεκμήριο ένας από τους καλύτερα αμειβόμενους μισθωτούς, ξέρω ότι με όχημα τον μισθό δεν πας ούτε μέχρι τη ΔΕΗ να πληρώσεις τον λογαριασμό, όχι να βλέπεις τον Παρθενώνα από το σαλόνι σου. Με πορδές δεν βάφονται αβγά, λέει ο σοφός λαός.
ΑΡΚΕΙ η προσπάθεια λοιπόν, κύριοι. Η «επιχείρηση καθαρά χέρια» προϋποθέτει την κατάρρευση του συστήματός σας, είστε διατεθειμένοι να αυτοκτονήσετε; Η μετάνοια δεν σημαίνει ότι θα ανακτηθεί η χαμένη παρθενία σας, και η μεταμφίεση σε περιστερές δεν είναι απλή υπόθεση. Η κάθαρση στην κόπρο του Αυγεία έγινε από τον Ηρακλή, κι απ' όσο ξέρω, ο Γιώργος δεν του μοιάζει. Κοιτάξτε δίπλα σας, στον εαυτό σας, θα βρείτε ενόχους και κρυμμένες ενοχές, για εκμαυλισμό συνειδήσεων, παράνομο πλουτισμό, μαζική υποκρισία.
ΕΜΠΡΟΣ, λαέ, για νέες αυταπάτες. Για φτιασιδωμένες υποσχέσεις που ξαναπροβάλλουν ανώδυνα έναν κόσμο της δικαιοσύνης, της ισονομίας, των πολιτικών δικαιωμάτων. Στην αφελή εκδοχή της διανοίας σου, με Γιώργο τροπαιοφόρο εποχούμενο ποδηλάτου και με πορφυρό μανδύα δονκιχωτισμού.
Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου