Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Ο Καιρός

Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης tetradis@enet.gr.
Με πέντε (5) διαφορετικά πορίσματα η εξεταστική επιτροπή της Βουλής απεφάνθη για την αθλιότητα του Βατοπεδίου: Η αθλιότητα συνεχίζεται ανεξαρτήτως Βατοπεδίου.
Θυμάστε το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, που θα γίνει λέει Μητροπολιτικό Πάρκο; Δεν ξέρω πόσοι αφελείς το πίστεψαν τότε επί Σημίτη και στη συνέχεια επί Καραμανλή, με τον Σουφλιά να πουλάει μπετόν για πάρκο.
Μικρή σημασία έχει, γιατί μελέτη του Πολυτεχνείου αποκαλύπτει ότι η πρόβλεψη είναι να χτιστούν 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα σε 1.000 στρέμματα, με κόστος 76.000 ευρώ το στρέμμα, την ώρα που στο παλιό αεροδρόμιο του Βερολίνου και της Φραγκφούρτης οι ανάλογες εργασίες στοιχίζουν 16.000 και 4.500 ευρώ αντιστοίχως. Ε, στη Γερμανία η εργολαβία δεν είναι μονοπώλιο.
Και, ενώ από τους μισθωτούς και συνταξιούχους κλέβονται επισήμως μισθοί, η ρεμούλα στο Δημόσιο συνεχίζεται απτόητη: Χωρίς να έχει αυξηθεί ο αριθμός των ιατρικών περιστατικών, οι δαπάνες που πληρώνουμε όλοι οι φορολογούμενοι για ορθοπεδικά υλικά αυξήθηκαν κατά 71,5%. Κι αυτό συμβαίνει με την κάλυψη του νόμου που έχουν ψηφίσει έλληνες βουλευτές και όχι αντιπρόσωποι κατασκευαστών ορθοπεδικών υλικών. Εκτός αν δεν κάνει διαφορά.
Πάνω στη σύγχυση η επιτροπή διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ -τα γέλια περιττεύουν- ανέστειλε την κομματική ιδιότητα του Ακη Τσοχατζόπουλου επειδή έκανε την κουταμάρα, σε εποχή σκανδαλολαγνείας να πάει να γλιτώσει λίγους φόρους για το ακίνητο της οικογένειας στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, απέναντι από τον Παρθενώνα. Αν δεν είχε κουνηθεί καθόλου, θα πλήρωνε ένα μικρό φόρο παραπάνω και θα γλίτωνε τη διαπόμπευση. Γιατί το σύστημα είναι άμα σε πιάσει.
Και μάλιστα, άμα σε πιάσει, την ώρα που ψάχνει εύκολους αποδιοπομπαίους τράγους για να φανεί, ότι αυτό το ίδιο είναι καθαρό. Δεν υπάρχει πια σεβασμός. Ούτε καν για τους πρώτους διδάξαντες.
Οπως είπε και ο μεγάλος Γιάννος: «Σύντροφοι, όλοι για τον σοσιαλισμό αγωνιζόμαστε». Με δύο βίλες 1.000 τετραγωνικά!
Σύμφωνα με τους «Ν.Υ. Times», η κρίση ελλείμματος στην Ευρώπη καταδικάζει το κράτος πρόνοιας. Μπορεί η κρίση ελλείμματος να θέλει να καταδικάσει το κράτος πρόνοιας.
Θέλω να πω, μπορεί να δημιουργείται μια κρίση ελλείμματος από τις ίδιες τις γαλλικές, γερμανικές, βρετανικές τράπεζες ώστε να γκρεμιστεί το κράτος πρόνοιας.
Γιατί και το πολύ ανάθεμα κατά του Δημοσίου και της κρατικής οικονομίας δεν κάνει άλλη δουλειά από τα να ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για να γίνουμε Αμερική, όπου πρέπει να πληρώνεις κάποιον ιδιώτη ακόμα και για να ψηφίζεις πρόεδρο.
Ας μην ήταν το Δημόσιο τόσο αργοκούνητο, αντιπαραγωγικό και διεφθαρμένο, θα μου πεις. Δίκιο. Αλλά, καλό είναι να βλέπεις, εκτός από το πιράνχα που έχεις, και τον καρχαρία που έρχεται.
ΥΓ Να μην ξεχνάει ο αναγνώστης ότι καραδοκεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το πρόσθετο χαράτσι σε όλους τους Ελληνες, προκειμένου να πάρουν επίδομα, σε αντίθεση με τους άλλους υπάλληλους, οι τελωνειακοί! Επειδή η κυβέρνηση φοβάται απεργίες από τη συμπαθή τάξη, που κατέχει έναν νευραλγικό τομέα στην κίνηση της οικονομίας. Οι συνέλληνες, που θα κληθούν να πληρώσουν τον εκβιασμό των τελωνειακών και τη δειλία της κυβέρνησης, καλά θα κάνουν είτε να αρνηθούν το χαράτσι, είτε να απαιτήσουν να παίρνουν κι αυτοί ένα σωρό επιδόματα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Για λόγους ισότητας.
Ως εκ τούτου, οι προχθεσινές ανακοινώσεις της ΔΕΗ για τιμολόγια υπέρ των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων, καλό είναι να κοιταχτούν με την απαιτούμενη καχυποψία. Και να ψειριστούν οι λογαριασμοί, μήπως έναντι μιας ελάφρυνσης σε λίγους έχει επιβληθεί ένα χαράτσι σε όλους για να ικανοποιηθεί η ρουσφετολογική πολιτική της κυβέρνησης.
 
Α! Να μην ξεχάσω, ότι οι δικαστικοί ζητάνε αναδρομικές αυξήσεις, που αποφάσισε πριν από δύο χρόνια το Μισθοδικείο -δικό τους και το μαχαίρι και το πεπόνι- και έχουν ανασταλεί. Παρ' όλα αυτά τις έχουν πάρει από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (!), αλλά καλού-κακού ξεσηκώνονται γιατί το κράτος μπορεί να τους τις ζητήσει πίσω!
Μέχρι την επόμενη προσφυγή, που θα κάνουν για νέα αναδρομικά, κατά την προσφιλή τους μέθοδο, ελπίζουμε να υπάρχει Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Και, κυρίως, να μην έχει βγει ο λαός στους δρόμους αγριεμένος με τα κόλπα των δημοσίων. Αυτό δεν το ελπίζουμε να μη συμβεί. Το ευχόμαστε.
Και η φράξια Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ αποχώρησε από τα όργανα του κόμματος, διαφωνώντας με τη συνύπαρξη Συνασπισμού και ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο θεωρεί ανώριμα αριστερίστικο. Η Αριστερά πλέον μπορεί επαξίως να ανήκει στη σφαίρα της πυρηνικής Φυσικής.
Εντάξει, το ακούσαμε και το ξανακούσαμε, η χώρα δεν θα φύγει από το ευρώ, δεν κόβει δραχμές, δεν θα πτωχεύσει, δεν θα έρθουν νέα μέτρα, δεν θα ξεπουλήσει την περιουσία της. Μήπως, όμως, προσφύγει στο ΔΝΤ;
Οι γερμανικές, γαλλικές, ισπανικές και ιταλικές Αρχές προστασίας δεδομένων ζητάνε την ποινική διερεύνηση της δραστηριότητας των αυτοκινήτων της Google, που σαρώνουν τις πόλεις του κόσμου και καταγράφουν ανενόχλητα κάθε φάτσα που κυκλοφορεί, αλλά και κάθε στοιχείο από τα τηλέφωνα και τους κομπιούτερς, που είναι ανοιχτά στο διάβα τους.
Δεν ξέρουμε αν τα μοσχοπουλάνε σε διάφορες υπηρεσίες συλλογής δεδομένων των ΗΠΑ, όπου και η πατρίς του Google, αλλά δεν θα εκπλαγούμε αν το κάνουν.
Η ουσία είναι ότι για να βολτάρεις εσύ ανέμελος στους χάρτες και τις πόλεις του κόσμου μέσω της Google πρέπει να χαφιεδίζεται ο πλανήτης. Τυχαίο; Δεν νομίζω.
Με καθυστέρηση ενός χρόνου -το λιγότερο- η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησαν, ότι πρέπει να περιορίσουν στα χρηματιστήρια τα προϊόντα τζόγου σαν τις ακάλυπες θέσεις του short selling ή σαν τα CDS.
Αν τα κράτη ήταν σοβαροί οργανισμοί θα στρεφόντουσαν νομικά κατά των τραπεζών, που τζογάροντας διόγκωσαν τα χρέη των χωρών, υποχρεώνοντας τους πολίτες να πληρώσουν βαριά αυτό τον τζόγο.
Εκτός αν τα κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, πιστεύουν ότι η κοινωνία των ανθρώπων, που συνασπίζεται σε κράτη για να μπορεί να ευημερεί, είναι υποχρεωμένη να πληρώνει το καζίνο, στο οποίο παίζουν οι κυβερνήσεις τους.
Και επειδή τα κράτη -δηλαδή οι κυβερνήσεις- δεν έχουν τα κότσια να κάνουν τέτοιον αγώνα υπέρ των πολιτών τους, γερμανοί μικροεπενδυτές έκαναν αγωγή κατά της Standard & Poor's, ενώ άλλοι συμπατριώτες τους προχωρούν σε αγωγές και κατά της Moody's και της Fitch γιατί με τις αξιολογήσεους τους τους έσπρωξαν σε επενδύσεις, από τις οποίες έχασαν τις οικονομίες τους.
Αλλά, για να καταλάβει κανείς τι γίνεται, το IIF, μια ομάδα πίεσης 400 (!) μεγάλων τραπεζών, που πρόεδρός της είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank (!), απείλησε με κατάρρευση τις ΗΠΑ, την ευρωζώνη και την Ιαπωνία αν περάσουν τα μέτρα-χαλινάρι στην ασυδοσία των τραπεζών, που προωθούν ΗΠΑ και Ε.Ε.
Η ανοησία, βέβαια, δεν έχει όριο. Γιατί η κατάρρευση του συστήματος θα φέρει κατ' αρχήν κατάρρευση των τραπεζών.
Αλλά, βλέπεις, οι τράπεζες ξεσάλωσαν από την εποχή που οι ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται μόνο στα μουσεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου