Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Μαντέληδες και Φαρισαίοι

Του Θανάση Καρτερού
Βέβαιος ότι ο νόμος-πλυντήριο περί ευθύνης υπουργών είχε ξεπλύνει ήδη τις αμαρτίες του, άνοιξε το στόμα του ο Τάσος Μαντέλης στην εξεταστική, τόσο τουλάχιστον ώστε να δούμε τα υπολείμματα από το γεύμα Siemens στα δόντια του.
Τώρα δεν έχουμε παρά να αντικαταστήσουμε τη λέξη χορηγία, που προτιμά, με τη λιγότερο εύηχη αλλά πιο ταιριαστή λέξη μίζα και να αναρωτηθούμε αν πήρε μόνο τόσα, για ποιο δώρο ήταν αντίδωρο τα 450.000 ευρώ, ποιοι και πόσοι άλλοι είχαν προκληθεί στο τραπέζι της Siemens κι έφαγαν καλά, ποιες και πόσες Siemens έχουν ταΐσει ποιους και πόσους.
Γνήσια απορία όμως προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ από τη διεισδυτική ματιά των μεγάλων ΜΜΕ δεν ξέφυγε προχθές, και ορθώς, ο κυνισμός του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, ξέφυγε χθες περιέργως ο φαρισαϊσμός του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ο οποίος στη σχετική επιστολή του δηλώνει: “Θλίβομαι και εξοργίζομαι επειδή τέτοιες πράξεις εκκολάφθηκαν και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2004. Πράξεις που προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης και τις προσπάθειες όλων όσων εργάσθηκαν και προσέφεραν για μια καλύτερη Ελλάδα”.
Θλίβεται και εξοργίζεται με πράξεις που εκκολάφθηκαν. Πώς εκκολάφθηκαν; Πού ήταν ο ίδιος όταν εκκολάφθηκαν; Έχει κάποιες ευθύνες, ως πρωθυπουργός, που στενοί του συνεργάτες, όπως ο Τσουκάτος και ο Μαντέλης, βρέθηκαν στο κέντρο ενός τέτοιου σκανδάλου; Μήπως έκανε λάθος όταν φορούσε καπέλο στο σύνταγμα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών; Τσιμουδιά! Κι από τσιμουδιά σε τσιμουδιά, φτάνει να μιλάει για κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ, παραλείποντας ότι ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός εκείνων των κυβερνήσεων, στη θαλπωρή των οποίων εκκολάφθηκαν διάφορα.
Μετά απʼ όλα αυτά, ούτε λόγος για συγγνώμη. Ίσα-ίσα, που οι πράξεις Μαντέλη αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης. Αν όμως, όπως συνάγεται από τέτοιες διαπιστώσεις, τέτοιες πράξεις ήταν ξένες στο πολιτικό σύστημα και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, τι μας λέει ο τότε δεύτερος και νυν πρώτος καπετάνιος, Γιώργος Παπανδρέου, ότι πρέπει να αλλάξουν όλα για να χτυπηθεί η διαφθορά; Και δεν χρωστάει κι αυτός πρώτα μια συγγνώμη εκ μέρους όλων όσοι, πλακωμένοι από το πάπλωμα της εξουσίας, άφηναν χρόνια και χρόνια τα ποντίκια να κάνουν πάρτι;
Από την εφημερίδα ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου