Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Τα πολλά χέρια του Μίκη

ios@enet.gr / www.iospress.gr§ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ, ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ
Ο άνθρωπος που οργάνωσε τις λεπτομέρειες της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα πρέπει να έχει πολύ χιούμορ.
Αλλιώς δεν εξηγείται η έμπνευσή του να στήσει το σκηνικό στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη με τον μεγάλο μουσικό στη μέση να κρατά από τη μια τον Ερντογάν και από την άλλη τον Παπανδρέου να ανταλλάσσουν γλυκόλογα με φόντο τον φωτισμένο Παρθενώνα.
Την ίδια ώρα, οι πιο πρόσφατοι θαυμαστές της πολιτικής σκέψης Θεοδωράκη διοργάνωναν δύο ξεχωριστά συλλαλητήρια για να αντιδράσουν στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, καταγγέλλοντας την «αυτοκρατορική επίσκεψη Ερντογάν» και καλώντας σε «αντίσταση στον τουρκικό νεο-οθωμανισμό».
Είχαν, φαίνεται, πάρει τοις μετρητοίς την τελευταία δήλωσή του, την οποία φιλοξένησαν και στα μέσα ενημέρωσης που διαθέτουν, και όπου ο Θεοδωράκης είχε εκφραστεί αρνητικά για την επικείμενη επίσκεψη, αφήνοντας αιχμές ότι πρόκειται για οργανωμένο ανθελληνικό σχέδιο.
«Παρ' ότι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας» δήλωνε στις 27/4/10 ο κ. Θεοδωράκης, «εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιγξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απ' αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού. Ολοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ώς τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό». Ολα αυτά τα ξέχασε ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μόλις αποφασίστηκε η επίσκεψη Ερντογάν να περιλάβει και το σπίτι του. Και άφησε τους καημένους τους όψιμους οπαδούς του να κοιτούν προδομένοι τη σκηνή από την τηλεόραση.
«Η ελληνοτουρκική φιλία είναι ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά μου» ψιθύρισε ο Θεοδωράκης στον Ερντογάν, χωρίς ούτε στιγμή να του αφήσει το χέρι. «Πιστεύω ότι αυτό που έγινε σήμερα είναι μια μέρα  ιστορική», συμπλήρωσε, ευθυγραμμιζόμενος απολύτως με τη διατύπωση της τουρκικής πλευράς. Θεώρησε μάλιστα την επίσκεψη συνέχεια της δικής του πρωτοβουλίας: «Την εποχή που είχα έρθει στην Πόλη και κάναμε την πρώτη επαφή με τον Αζίζ Νεσίν και τον Γιασάρ Κεμάλ».
Ο Ερντογάν τον ενθάρρυνε: «Εσείς είστε το πολιτιστικό σκέλος της ελληνοτουρκικής φιλίας και εμείς με τον Γιώργο είμαστε το σκέλος το πολιτικό. Γι' αυτό σας χρειαζόμαστε». Συμφώνησε κι ο Θεοδωράκης: «Δεν γίνεται καλή πολιτική χωρίς καλό πολιτισμό. Εμείς οι δύο λαοί έχουμε πολύ γερή κουλτούρα κι οι δυο μας. Τώρα μας λείπουν τα πολιτικά, τα οποία μέχρι τώρα δεν τα είχαμε, γιατί και οι δύο λαοί μας θέλουν ειρήνη και φιλία». Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να μιλήσει και για όσους διαφωνούν με την προσέγγιση: «Οπου υπάρχουν ακραίες δυνάμεις, υπάρχουν πάντα δυσκολίες». Οι δυσκολίες παύουν να υπάρχουν -συμπληρώνουμε εμείς- όταν οι «ακραίες δυνάμεις» έχουν αρχηγό τον Θεοδωράκη.
Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου