Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Με διαφορά λίγων ημερών σημειώθηκαν δύο ακραία κρούσματα αντισημιτικής δράσης οργανωμένων ναζιστικών ομάδων.

Ιός Σαββάτου
Προηγήθηκε η βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου Θεσσαλονίκης, ο εμπρησμός τάφων και η προσπάθεια καταστροφής του ιερού αυτού τόπου. Τα συνθήματα που έγραψαν οι δράστες δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τα κίνητρά τους: «Φωτιά στους Εβραίους», «Juden Raus», «Sieg Heil» και σβάστικες.
**Λίγες μέρες αργότερα ήταν η σειρά του Μνημείου Ολοκαυτώματος στη Ρόδο να δεχτεί αντίστοιχη επίθεση από βάνδαλους που κατέστρεψαν το Αστρο του Δαβίδ και ράγισαν τη μια πλευρά του γρανιτένιου μνημείου.
Καταγγέλλοντας τις επιθέσεις αυτές, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο τις συνδέει με το πνεύμα ανοχής προς τον αντισημιτισμό που συνόδευσε την τελική απαλλαγή του Κώστα Πλεύρη.
**Η ανακοίνωση που συνυπογράφει το ΚΙΣ και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης επισημαίνει:
«Η αθώωση από την Ελληνική Δικαιοσύνη του -κατά δήλωσή του- ναζιστή Κ. Πλεύρη για τα όσα
συκοφαντικά, αλλά προπάντων σαφώς απειλητικά εξέφρασε κατά των Εβραίων της Ελλάδος, άρχισε να έχει τις συνέπειες που είχαν προβλεφτεί. Ετσι, χθές, ρατσιστές αντισημίτες μετέτρεψαν τις απειλές σε αναίσχυντη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης πετώντας μολότωφ και καταστρέφοντας τάφους. Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος είχε προειδοποιήσει για το πού θα οδηγούσε η αθώωση του υβριστή Πλεύρη, αλλά δεν εισακούστηκε. Οπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία, σε εποχές κρίσιμες μία από τις εύκολες διεξόδους στις οποίες οι αντισημίτες οδηγούν τους λαούς είναι ο αντισημιτισμός.
Και πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κανείς δεν έδινε την πρέπουσα σημασία στις κατηγορίες και στις ενέργειες των ναζιστών κατά των Εβραίων μέχρις ότου η καταστροφή έφτασε στην πόρτα του κάθε Ευρωπαίου».
**Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΙΣ και μετά τους βανδαλισμούς στη Ρόδο: «Η Εβραϊκή Κοινότητα της Ελλάδος δεν εισακούστηκε όταν είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τις συνέπειες της αθώωσης του Κ. Πλεύρη, ο οποίος, μέσα από το αντισημιτικό βιβλίο του, ρητά προτρέπει σε πράξεις βίας κατά των Ελλήνων Εβραίων».
**Μια άλλου είδους επίθεση σημειώθηκε την Τρίτη 18 Μαΐου. Θύμα της επίθεσης η δικηγόρος Ρένα Κούτελου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΑΚΚΕ και μέλος της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας.
Αγνωστος άνδρας ακολούθησε την κυρία Κούτελου στο ασανσέρ στο ισόγειο του κτιρίου της οδού Χαλκοκονδύλη, στον 5ο όροφο του οποίου στεγάζονται τα γραφεία της ΟΑΚΚΕ και εκείνα της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας.
Μόλις έκλεισε η πόρτα του ασανσέρ, ο άγνωστος έβγαλε ένα μαχαίρι, έστρεψε την αιχμή του στο πρόσωπό της, ενώ με το άλλο του χέρι έκλεισε το στόμα της και της ζήτησε να μη φωνάξει.
**Η δικηγόρος όμως αντέδρασε αμέσως, αντιστάθηκε και άρχισε να καλεί πολύ δυνατά και επίμονα σε βοήθεια. Τότε ο άγνωστος σταμάτησε την επίθεσή του, άνοιξε την πόρτα του ασανσέρ και κινούμενος πάλι ψύχραιμα έφυγε.
Η ΟΑΚΚΕ εκτιμά από τον τρόπο και τα στοιχεία της επίθεσης καθώς και τις αντιδράσεις και
τα χαρακτηριστικά του δράστη ότι πρόκειται για πράξη, πολιτικής τρομοκρατίας.
Η κ. Κούτελου υπήρξε ένα από τα τρία μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας που κατέθεσαν εναντίον του Πλεύρη στις δίκες του.
Σήμερα αντιμετωπίζει η ίδια την κατηγορία της «διασποράς ψευδών ειδήσεων».
Για συνέχεια βλέπε εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου