Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Επανορθώστε την αδικία

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ σύστημα δεν έγινε προβληματικό και δεν έφτασε στην κατάρρευση επειδή οι συνταξιούχοι έπαιρναν παχυλές συντάξεις, και άρα θα έπρεπε να περικοπούν δραματικά για να σωθούν τα Ταμεία. Η συντριπτική πλειονότητα των συντάξεων ήταν και είναι πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας. Είναι συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης.
ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης στην κατάρρευση, διότι τα αποθεματικά των Ταμείων, τα χρήματα των ασφαλισμένων καταληστεύτηκαν από το κράτος για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη μετά το τέλος του Εμφυλίου. Επί δεκαετίες τα αποθεματικά ήταν δεσμευμένα, και μάλιστα άτοκα, με αποτέλεσμα να τα εξανεμίζει ο υψηλός πληθωρισμός. Και όταν, επιτέλους, μετά τη μεταπολίτευση, και μάλιστα το 1984, δόθηκε κάποιο επιτόκιο, ήταν πολύ χαμηλότερο από τον πληθωρισμό.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ και νέα ληστεία, με την ολέθρια επένδυση των Ταμείων στο Χρηματιστήριο. Και μια δεύτερη, με τα δομημένα ομόλογα. Μαζί με αυτή την αιμορραγία το σύστημα έχανε και χάνει τεράστια ποσά -πάνω από 30% των εσόδων του- από την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροαποφυγή και την εισφοροκλοπή, από την οργιάζουσα «μαύρη» εργασία. Και δεν έγινε, ούτε και τώρα, τίποτε για να σταματήσει η αιμορραγία.
ΕΤΣΙ ΦΤΑΣΑΜΕ στις δήθεν σωτήριες, αλλά ολέθριες, ανάλγητες συστάσεις των κηδεμόνων της χώρας, τις οποίες υιοθέτησε η κυβέρνηση με το νέο Ασφαλιστικό. Είναι κατάφωρα άδικα τα μέτρα που προβλέπει. Και απόλυτα δικαιολογημένη είναι η κατακραυγή και ο πανικός που τροφοδοτούν την έξοδο στη σύνταξη πριν έρθουν τα χειρότερα, όπως οι πάντες φοβούνται.
ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, όμως, ήρθαν με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και πλήττουν ανελέητα τους συνταξιούχους. Διπλή είναι η αφαίμαξη από τη σύνταξη. Κόβονται τα δώρα και το επίδομα αδείας, και επιβάλλεται εισφορά ΛΑΦΚΑ από 3 έως 9% επί όλου του ποσού της σύνταξης πάνω από τα 1.400 ευρώ. Βεβαίως υπάρχει και η μόνιμη αφαίμαξη με τη φορολογία εισοδήματος και με τον ΦΠΑ.
ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ που δημοσιεύει σε άλλες σελίδες η «Ε» δείχνουν το μέγεθος του πλήγματος. Ακόμη και ο συνταξιούχος των 665 ευρώ τον μήνα, χάνει 470 ευρώ τον χρόνο, των 997 χάνει 1.194, των 1.330 χάνει 1.860 ευρώ, των 1.995 χάνει 4.385.
ΕΧΟΥΝ ΠΕΙΣΘΕΙ οι συντάκτες του Ασφαλιστικού από τους τεχνοκράτες της τρόικας ότι στην Ελλάδα ο συνταξιούχος των 720 ευρώ περνάει καλά; Γι' αυτό και του τα κόβουν; Τα μέτρα που προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό δεν είναι απλώς επώδυνα και ανάλγητα, είναι βάρβαρα και απάνθρωπα. Απελπισμένος συνταξιούχος είπε σε πρώην βουλευτή: «Να ζήσουμε ή να αυτοκτονήσουμε;»
ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, που περιφρονεί την ανθρώπινη αξία και οδηγεί τους πολίτες στην εξαθλίωση, πρέπει να «αυτοκτονήσει», αφού δεν μπόρεσε να προλάβει τα χειρότερα, που έρχονταν και δεν τα έβλεπε. Η λαϊκή οργή και κατακραυγή θα υποχρεώσουν την κυβέρνηση να βρει λύσεις ανακούφισης των συνταξιούχων. Λύσεις με την αναζήτηση νέων πόρων εκτός του συστήματος, δηλαδή να μην επιβαρύνονται οι συνταξιούχοι για να ανακουφιστούν συνταξιούχοι...
Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου