Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Αν ψηφίσει τα μέτρα, καταστράφηκε!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Σε εξαιρετικά κρίσιμη θέση έχει περιέλθει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Στις επόμενες 24 ώρες πρέπει να πάρει μια απόφαση η οποία, αν είναι λανθασμένη, θα σφραγίσει το πολιτικό του μέλλον και θα συρρικνώσει δραματικά -για να μην πούμε ότι θα εκμηδενίσει- τις προοπτικές μελλοντικής του ανάδειξης στο αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει η ΝΔ απέναντι στα μέτρα λεηλασίας του εισοδήματος των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν αυτά θα έρθουν προς συζήτηση στη Βουλή.
Είναι ευρέως γνωστό στους πολιτικοδημοσιογραφικούς κύκλους ότι οι πιέσεις που ασκούνται επί του Αντ. Σαμαρά να υπερψηφίσει τα μέτρα είναι ασφυκτικές, πραγματικά αφόρητες. Αν όμως υποκύψει σε αυτές, ακόμη και στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, τότε η ΝΔ θα καταστεί στα μάτια του ελληνικού λαού πολιτικά συνυπεύθυνη με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα βαθύτατα άδικα μέτρα εναντίον του ελληνικού λαού και για την εθνική ταπείνωση της χώρας μας μέσω της υπαγωγής της στο καθεστώς υποτέλειας προς το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς θα περιέλθει τότε σε δεινή πολιτική θέση και προσωπικά. Μέχρι τώρα, όλη η Ελλάδα θεωρεί τη ΝΔ συνυπεύθυνη για την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ολη η Ελλάδα όμως γνωρίζει ότι ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ δεν φέρει προσωπική ευθύνη γι’ αυτό το χάλι, πέρα από τις ευθύνες του κόμματος του οποίου ηγείται. Αυτή η διάκριση δεν σώζει τη ΝΔ, διασώζει όμως προσωρινά τον Αντ. Σαμαρά ως πρόσωπο.
Αν ψηφίσει τα μέτρα, τότε οι προσωπικές του πολιτικές ευθύνες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες από εκείνες του απελθόντος αδόξως Κώστα Καραμανλή. Υπερψηφίζοντας τα μέτρα, ο Αντ. Σαμαράς συνδέει άρρηκτα πλέον το πολιτικό του μέλλον με εκείνο του Γ. Παπανδρέου. Μαζί θα διασωθούν ή μαζί θα βουλιάξουν - και φυσικά το πιθανότερο είναι το τελευταίο.
Αλλά και αν διασωθούν, τότε ο Γ. Παπανδρέου θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος και θα γίνει κυρίαρχος του παιχνιδιού, αφού αυτός έχει πάρει τις αποφάσεις, τις οποίες θα έχει προσυπογράψει εκ των υστέρων ο Αντ. Σαμαράς, υφιστάμενος το πολιτικό κόστος αλλά όχι προσποριζόμενος και τα υποτιθέμενα πολιτικά οφέλη, αν τελικά υπάρξουν.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί ο Αντ. Σαμαράς θα υπέκυπτε τελικά στις ασκούμενες πιέσεις, αρκούμενος έτσι σε έναν τόσο υποδεέστερο πολιτικό ρόλο. Πόσω μάλλον σε μια συγκυρία που είναι άκρως αμφίβολο αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα αντέξει να βγάλει την τετραετία μετά τα μέτρα που πήρε.
Για συνέχεια βλέπε εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου