Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Υπαγορεύσεις και απαγορεύσεις ...

ΣΤΑΘΗΣ Σ. 7.V.2010 stathis@enet.gr
Γιατί να μην πάρει τώρα την Ντόρα στο ΠΑΣΟΚ ο Γιωργάκης; Δεν είχε πάρει κάποτε τον κ. Μάνο και τον κ. Ανδριανόπουλο;
Ή μήπως η Ντόρα είναι πιο δεξιά απ' το ΔΝΤ; πράγμα που θα έφερνε σε δύσκολη θέση την αριστερή πολιτική του αρχηγού να σφάζει τους συνταξιούχους για να τους αντέξει η οικονομία...
Αρχίζει η αποσάθρωση των σταθερών του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού. Θα έχουμε εξελίξεις στα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα...
Η κρίση και τα επόμενα στάδια της κρίσης που έρχονται δηλώνουν ότι οι δυνάμεις που τη δημιούργησαν μπαίνουν σε κρίση και οι ίδιες.
***
Χθες στη Βουλή πολλά ήταν τα αδόκητα.
Κατ' αρχήν τα δύο «συνταγματικά» κόμματα που κατηγορούν την Αριστερά ότι δεν σέβεται το Σύνταγμα, το κουρέλιασαν τα ίδια. Μαζί με την απόφυσή τους, τον ΛΑΟΣ.
Η κυβέρνηση πήγε στη Βουλή προς ψήφισιν ένα μνημόνιο που προβλέπει, καθ' υπαγόρευσιν του Διευθυντηρίου (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ), επιβολές σε τομείς όπως η εργασία ή το Ασφαλιστικό, για τις οποίες δεν έχουν ψηφισθεί ακόμη απ' το Κοινοβούλιο ανάλογοι νόμοι.
Αυτή η υπαγόρευση (δικτατορία) κουρελιάζει κάθε έννοια Συνταγματικής τάξης, αλλά και Κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Είναι μια ακόμα ταπείνωση του Κοινοβουλίου μέσα, μάλιστα, σε ένα ευρύτερο αντικοινοβουλευτικό κλίμα απαξίωσης της θεσμισμένης αντιπροσώπευσης που σέρνεται σαν δηλητήριο απ' το ένα στόμα στο άλλο.
Ομως το κακό ξεκινάει απ' την κυβέρνηση.
Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στον λαό έθεσε (μάλιστα επανειλημμένως, σαν να το φχαριστιόταν) το θέμα της «απώλειας μέρους της εθνικής κυριαρχίας».
Αντιθέτως, απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο αρνήθηκε ότι το υπαγόρευμα αυτό, δηλαδή το μνημόνιο, συνιστά τέτοιαν απώλεια (για να αποφύγει έτσι την ανάγκη της ενισχυμένης πλειοψηφίας, προκειμένου αυτό το έκτρωμα να ψηφισθεί).
Πότε έλεγε ψέματα (πάλι) ο κ. Παπανδρέου; Οταν απευθυνόταν στον λαό ή όταν απευθύνθηκε στη Βουλή;
Κι έτσι, η μεν Βουλή βρέθηκε υποχρεωμένη να ψηφίζει την υπαγόρευση (δικτατορική) των τριών υπαλλήλων του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, ο δε κ. Βενιζέλος, στην έσχατη κατάντια να γίνεται ουρά του φον Καρατζαφέρη («όχλο» ονόμασε τον λαό ο φον Κωλοτούμπεν), όταν υπερασπιζόταν τη συνταγματικότητα των κυβερνητικών σοφιστειών.
Τελικώς, το «διάταγμα κατοχής της Ελλάδας απ' το Διευθυντήριο των Τραπεζών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πλην τριών, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ και η Ντόρα.
Δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε «Λαϊκό Μέτωπο», αλλά ούτε και «Ιερά Συμμαχία» - ακόμα κι αυτή είχε στοιχειώδη σοβαρότητα. 
Οπως και νάχει, ο δικομματισμός έχει φθάσει στο τελευταίο του σκαλί: να φθείρει πλέον τον κοινοβουλευτισμό. Και μέσα στην ίδια τη Βουλή. Με τα μεγάλα λόγια. Οπως αυτά του κ. Πρωθυπουργού χθες, όταν θρηνούσε για τους σταζιέρ, τους οποίους ο ίδιος απέλυσε και ύστερα έκαμε σταζιέρ όλους τους άλλους. Των 570 και βγάλε Ευρώ...
Το ουσιώδες είναι ότι απ' την πείνα που μας περιμένει θα πλουτίσουν κι άλλο αυτοί που μας οδήγησαν σε αυτήν ακριβώς την πείνα...
Αυτό ο λαός δεν δείχνει έτοιμος να το... φάει...
Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου