Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Σε ρυθμούς ... υποκουλτούρας

Μία λύρα, ταμπούρλα, ένα τσούρμο άντρες με χοροπηδήματα και να «πιθηκίζουν» σε ρυθμούς ...γιουρο-παράδοσης, ένα «όπα» και το πανηγύρι της «Γιουροβίζιον» στήθηκε και για φέτος. Η αποθέωση της γελοιότητας, της ισοπέδωσης, του φτηνού θεάματος. Αλλο ένα τετριμμένο σόου φτιαγμένο αποκλειστικά για τα λεγόμενα «σκυλάδικα», μία παρέλαση κακογουστιάς, ξεκίνησε προχτές και μέχρι το Σάββατο θα απασχολήσει μέσα από όλες αυτές τις κουτσομπολίστικες εκπομπές, που τρέφονται από τέτοιου είδους «εκδηλώσεις» υποκουλτούρας και σκοταδισμού. Τίποτε, όμως, απ' όλα αυτά που προβλήθηκαν και θα προβληθούν δεν έχει καμία σχέση με την αληθινή μουσική δημιουργία, την καλλιτεχνική έκφραση, τον πολιτισμό της χώρας.
Ετσι, «πιστές» στο ραντεβού της αποχαύνωσης ήταν χτες από νωρίς το πρωί όλες εκείνες οι πρωινές και μεσημεριάτικες κουτσομπολίστικες εκπομπές, προβάλλοντας και αναλύοντας το γιουρο-πανηγυράκι. Στο «χαβά» τους λοιπόν, και τα ιδιωτικά κανάλια, που ευλαβικά συνεχίζουν το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα, ανάγοντας σε πολιτισμό το κακόγουστο θέαμα, που μας τάισαν για άλλη μια φορά.
Στα «τηλεπαράθυρα» γνωστοί και μη ειδικοί γιουροβιζιονολόγοι που είτε πανηγύριζαν για την πρόκριση στον τελικό της ελληνικής συμμετοχής, που «ξεσήκωσε το Οσλο» είτε επιδίδονταν σε σχόλια περί «κιτσαριού» (;) και ...φτωχοπαραγωγής. Αφού αναλύθηκε ο τρόπος που παρ-«ερμηνεύτηκε» το τραγούδι από τον Ελληνα αοιδό, τι φορούσε, πώς έχασε τα περιττά κιλά, ποιο είναι το γούρι του και ποιο το «κρυφό χαρτί» για την τελική ...δικαίωση κ.λπ., άρχισε το ...θρίλερ της επόμενης μέρας για το «τι παίζουν τα γραφεία στοιχημάτων» και ποιες είναι οι χώρες που «μας απειλούν στον τελικό». Μάλιστα, η μεσημεριανή εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ «Αξίζει να το δεις» δεν έμεινε μόνο στις αναλύσεις και τις συζητήσεις, αλλά ενεργοποίησε και «διαγωνισμό». Σύμφωνα με αυτόν, καλούσαν τους τηλεθεατές να τηλεφωνήσουν σε γραμμές υψηλής χρέωσης και να απαντήσουν διεκδικώντας χρηματικό έπαθλο, αν πιστεύουν ότι «θα μπει (το ελληνικό τραγούδι) στην τελική πεντάδα της Γιουροβίζιον».
Είναι, τουλάχιστον, προκλητικό σε τέτοιους καιρούς, όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας χτυπιούνται ανελέητα, όπου κατακτήσεις θυσιάζονται στο όνομα της κρίσης και οι μαζικές απολύσεις γίνονται καθημερινό φαινόμενο, η κρατική ραδιοτηλεόραση (η οποία διοργανώνει το πανηγύρι της Γιουροβίζιον) να σπαταλά χρήματα γι' αυτήν την υποκουλτούρα και διακωμώδηση του ελληνικού πολιτισμού. Σύμφωνα, μάλιστα, με δηλώσεις του προέδρου της ΕΡΤ Γ. Γαμπρίτσου (στις 29/4/2010), υπολογιζόταν ότι αυτή η «φιέστα» θα στοιχίσει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των ...600.000 ευρώ.
Το σόου της υποκουλτούρας συνεχίζεται κάτω από τα εκτυφλωτικά φώτα του ...σκοταδισμού.
Από την εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου