Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Ζητείται ένοχος για μίζα

Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και το μεγάλο σκάνδαλο των υποβρυχείων του 2002 που εξετάζει ο εισαγγελέας και που κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξει στο αρχείο. Και τα ναυπηγεία.

Tου Σωκρατη Τσιχλια
Το ελληνικό παράδοξο συνεχίζεται σε όλο του το μεγαλείο: σκάνδαλα χρηματισμού, εγκλήματα κατά του δημοσίου συμφέροντος διαπράττονται στην Ελλάδα, αλλά αποκαλύπτονται και τιμωρούνται μόνο στο εξωτερικό. Εδώ οι ένοχοι παραμένουν άγνωστοι και προφανώς ατιμώρητοι. Μετά την πολύκροτη υπόθεση της Siemens που συντάραξε τη Γερμανία, μια μικρότερη αλλά εξίσου σημαντική υπόθεση χρηματισμού κρατικών λειτουργών αποκαλύφθηκε, δικάστηκε και τελεσιδίκησε στην Αγγλία.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην «Κ» ο Τάσος Τέλλογλου, ο κ. Ρόμπερτ Τζον Ντούγκαλ, εκπρόσωπος της εταιρείας DPI, θυγατρικής της πολυεθνικής Johnson & Johnson στην Ελλάδα, δωροδόκησε, μέσω μεσαζόντων, με πέντε εκατομμύρια ευρώ Ελληνες χειρουργούς για να «προτιμούν» ορθοπεδικά προϊόντα της εταιρείας του. «Εάν δεν δωροδοκούσαμε», φέρεται ότι κατέθεσε στη βρετανικές αρχές ο κ. Ντούγκαλ, «θα χάναμε το 95% της αγοράς!» Εννοείται ότι ο Τζον Ντούγκαλ καταδικάστηκε, παρόλη τη συνεργασία του με την αρμόδια αρχή, σε 12μηνη φυλάκιση χωρίς αναστολή. Οπως επίσης εννοείται ότι μέχρι στιγμής κανείς Ελληνας γιατρός δεν αντιμετωπίζει κατηγορία δωροληψίας, παράβασης καθήκοντος κ. λπ. Και αυτό παρά το ότι στα συρτάρια τού εδώ αντιπροσώπου της πολυεθνικής βρέθηκε λίστα με 33 ονόματα...
Σε όλο τον κόσμο, αυτόν τον άδικο και μάταιο καπιταλιστικό κόσμο, υπάρχουν τελικώς κάποια όρια. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν κανόνες, λειτουργούν εντέλει αντίθετα συμφέροντα, που συχνά εξισορροπούν το σύστημα. Πουθενά βεβαίως δεν ζουν άγγελοι. Οι πιο πολλοί πιθανόν επιχειρούν κάποια στιγμή να παρανομήσουν. Παντού όμως, κάποτε, κάποιοι την πληρώνουν. Αποκαθίσταται έτσι μια στοιχειώδης, μια ελάχιστη δικαιοσύνη, ολίγη έστω ισονομία.
Στην Ελλάδα όπου η μίζα, η κλεπτοκρατία, οι συνακόλουθες υπερτιμολογήσεις, η αφαίμαξη των δημοσίων πόρων έγιναν καθεστώς, οι πολιτικές ηγεσίες στάθηκαν ανίκανες να ανακαλύψουν έστω έναν ένοχο. Να αποδώσουν ένα ελάχιστο αίσθημα δικαιοσύνης. Και τώρα ακόμη, την ύστατη ώρα της χρεοκοπίας, στη χώρα πέφτει βαριά η σκιά της συνενοχής και της συγκάλυψης. Μέχρι πότε θα υπομένουμε άραγε τους ηγέτες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν;
Από την εφημερίδα Καθημερινή στη διεύθυνση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου