Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Βαριά η εξυπηρέτηση του χρέους για την Ιρλανδία

Ο κόσμος της Ιρλανδίας σύντομα θα ξοδεύει περισσότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση του εθνικού του χρέους απ' ότι δαπανά σε υπηρεσίες υγείας.
Ο κόσμος της Ιρλανδίας σύντομα θα ξοδεύει περισσότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση του εθνικού του χρέους απ' ότι δαπανά σε υπηρεσίες υγείας.
Αυτό γράφει η εφημερίδα Irish Independent τονίζοντας μάλιστα πως ο λογαριασμός αυτός θα είναι μεγαλύτερος από τις σχετικές δαπάνες που κάνει η Ελλάδα.
Η έκρηξη του χρέους που ακολούθησε την τραπεζική κρίση σημαίνει πως πάνω από 11% του ΑΕΠ θα χρειάζεται πλέον για τη σταθεροποίηση και μόνον του χρέους την προσεχή πενταετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) σε έγγραφο εργασίας της.
Στην Ιρλανδία οι δαπάνες για την υγεία ανέρχονται σ 14 δισ. ευρώ έναντι ενός δημοσίου χρέους ύψους 75 δισ. ευρώ το 2009. Το δημόσιο χρέος στην Ιρλανδία τριπλασιάστηκε σημειώνοντας μία άνοδο 98% μεταξύ 2007 και 2009 σύμφωνα με την BIS.
Το μέρος του ΑΕΠ που θα απαιτηθεί για την εξυπηρέτηση του ιρλανδικού χρέους θα συνεχίσει να αυξάνει σύμφωνα με το έγγραφο φθάνοντας το 13% έως το 2020, σημαντικά παραπάνω από ότι ισχύει στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες όπως οι Βρετανία, Γερμανία και ΗΠΑ ή προβληματικές οικονομίες όπως οι Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία.
Ακόμη και εάν επιβληθούν δρακόντεια μέτρα περιορισμού των κρατικών δαπανών ενδέχεται να μην γίνει δυνατός ο έλεγχος της αύξησης του χρέους σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ιρλανδία, επισήμανε η BIS.
Από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία στη διεύθυνση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου