Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Οι χοροί, η πολιτική και η εξουσία...

Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη
Λαϊκισμός είναι στάση που συναντάται τόσο στην πολιτική, όσο και στην τέχνη. Είναι τάση που διακρίνεται για την υπερβολική υποκριτική και εκ τούτου τη μη αυθεντική λαϊκότητα.
Το επίθετο "λαϊκός" αναφέρεται σε αυτόν που προέρχεται από το λαό.
Η "λαϊκότητα" στο χώρο της πολιτικής αναφέρεται στη συμμετοχή, την παρουσία του λαού στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας και ανύψωση του σε καθοριστικό παράγοντα της ιστορίας.
Ο λαϊκισμός στηρίζεται στην εσκεμμένη ανειλικρίνεια (π.χ. στη διάδοση κάποιου θέματος που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα). Κοντινές έννοιες είναι η δημαγωγία, η κολακεία των αδυναμιών και ελαττωμάτων του λαού και...
η υιοθέτηση θέσεων και τάσεων που τον ευχαριστούν και απαντούν στο συναίσθημά του χωρίς να τον ωφελούν ή που να τον βλάπτουν μακροπρόθεσμα, με μοναδικό πάντα σκοπό την εξασφάλιση της εύνοιάς του.
Μορφή λαϊκισμού αποτελεί και η προπαγάνδα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα λαϊκισμού, διαβάζει κανείς καθημερινά και στο διαδίκτυο που ως άναρχος χώρος σε κανονιστικές δομές και νομικό δίκαιο προσφέρεται για την έκφραση μιας τέτοιας τάσης. Προσφέρεται εύλογα για προπαγάνδα. Όταν αυτή γίνεται από φίλους για παράδειγμα ενός κόμματος ή ενός πολιτικού άμισθα, τότε της προσδίδεται ένα ρομαντικό υπόστρωμα για χάριν κομματικής ιδεολογίας και πίστης και εν μέρει δικαιολογείται. Όταν, όμως, ο λαϊκισμός εκφράζεται απύθμενα από τους ίδιους τους πολιτικούς και μάλιστα από εκείνους που τον έχουν υπηρετήσει και σε ΜΜΕ ως δημοσιογράφοι, είναι κατακριτέο.
Ένα "case study" (όπως λένε στο χωριό μου την περιπτωσιολογία) είναι οι συνοδευτικές φωτογραφίες από πρόσφατες παρεμβάσεις της κ. Πιπιλή και εύκολα μπορεί κανείς να βγάλει τα συμπεράσματα διασύνδεσης... Χαρακτηριστική φράση της πολιτικής ουσίας και της ένδειξης ότι η κ. Πιπιλή συνειδητοποίησε τους λόγους της ήττας του κόμματός της είναι ότι η "ΝΔ έχασε τις εκλογές γιατί πασόκισε. Και πασόκισε σε λάθος χρόνο". Υπάρχει και κατάλληλος χρόνος για πασοκισμό άραγε; Υπάρχει η ιδανική περίοδος για ρεμούλα;
Νιώθω πραγματικά τυχερός που η κ. Πιπιλή χορεύει βαλς και ταγκό και όχι ζεϊμπέκικο, επιλογή η οποία υποδηλώνει ότι δεν θα γίνει πρωθυπουργός... Δε νιώθω τυχερός που πολιτικοί οι οποίοι χορεύουν ζεϊμπέκικο γίναν πρωθυπουργοί, υπουργοί, διετέλεσαν γάμους σε... 4 εποχές, σε εποχές που προσφέρθηκαν για τα τίποτα να γίνουν κάτι.
 
Αναδημοσίευση από: http://press-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου