Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ολοι χρωστούν, εμείς την πληρώνουμε

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Θυμό για τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα αισθάνεται όποιος παρακολουθεί στοιχειωδώς τις συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για τον καλπασμό του δημόσιου χρέους όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένων και των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη - των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Για "παγκόσμια κρίση δημόσιου χρέους" έκανε λόγο π.χ. ο Γίργκεν Σταρκ, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ένας από τους σκληρότερους Γερμανούς τραπεζίτες εναντίον κάθε βοήθειας της ΕΕ προς τη χώρα μας. Χαρακτήρισε μάλιστα "ακόμη δυσκολότερο" το να μειωθεί το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ "σε χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία". Μια ματιά στα στοιχεία αρκεί για να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι όλες οι χώρες χρωστούν, αλλά μόνο εμείς οι Ελληνες την πληρώνουμε - και μάλιστα πολύ ακριβά!
Δεν θα ψάξουμε να βρούμε μικρές χώρες για να αποδείξουμε την αλήθεια αυτού του ισχυρισμού. Θα αρκεστούμε στα μεγέθη των τιτάνων της παγκόσμιας οικονομίας.
Το 2003 π.χ. το συνολικό δημόσιο χρέος όλων των κρατών της Ευρώπης ανερχόταν σε 5,23 τρισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος, βάσει των προβλέψεων, μέσα σε μόλις επτά χρόνια, το συνολικό ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στα... 8 τρισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 54%!
Πρόκειται για εξαιρετικά υψηλό ρυθμό ανόδου του δημόσιου χρέους, η μείωση του οποίου, σημειωτέον, είναι απείρως πιο δύσκολη από τη μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Εννοείται, βεβαίως, ότι η οικονομική κρίση οδήγησε σε καλπασμό τα ευρωπαϊκά κράτη - από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ που είχαν δανειστεί το 2008, το 2009 δανείστηκαν... 40% περισσότερα, κάπου 1,4 τρισεκατομμύριο.
Για συνέχεια βλέπε εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου