Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Το έλλειμμα της Ελλάδας είναι πρωτίστως πολιτικό

Tου Πετρου Παπακωνσταντινου
Η κατάσταση θα ήταν αφόρητα πληκτική, αν δεν διαγραφόταν τόσο δυσοίωνη. Πρώτα ήρθαν οι πανηγυρισμοί της Κυριακής για την αποσαφήνιση του περίφημου μηχανισμού στήριξης. Ο τελευταίος είχε ήδη πανηγυρισθεί ως το σωτήριο περίστροφο που θα κρατούσε μακριά τους κερδοσκόπους, πλην απεδείχθη άσφαιρος. «Τώρα πια το περίστροφο είναι γεμάτο» δήλωσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας την ευκαιρία σε τηλεοπτικούς αναλυτές να διαλαλήσουν για νιοστή φορά την πεποίθηση ότι, ακόμη και αν δεν υπήρχε Γιώργος Παπανδρέου, ο καλός θεός της Ελλάδας θα έπρεπε να τον επινοήσει.
Δυστυχώς, οι αγορές δεν έδειξαν την ίδια καλή πίστη και μας χρέωσαν, για τα 6μηνα και 12μηνα γραμμάτια, τοκογλυφικά επιτόκια επτά φορές μεγαλύτερα από εκείνα της Ισπανίας και δέκα φορές μεγαλύτερα από εκείνα της Γερμανίας. Την επομένη, το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε πάνω από το ανυπόφορο όριο του 7%, ακολουθώντας την τρελή πορεία των spread, που ουδόλως συγκινούνται από τον καταιγισμό κυβερνητικών νομοσχεδίων. Με τον ήλιο τα βγάζουμε, με τον ήλιο τα βάζουμε, τι έχουν τα έρημα και ψοφάνε, όπως θα έλεγαν και οι δύο συμπαθείς γιαγιάδες των γνωστών τηλεοπτικών διαφημίσεων.
Να λοιπόν που η ισχυρή Ελλάδα του κ. Σημίτη και της ΟΝΕ ή του κ. Καραμανλή και της Ολυμπιάδας αποδείχθηκε αντικατοπτρισμός της ερήμου - ένα ευρωπαϊκό Ντουμπάι, το οποίο, αφού δεν διαθέτει αδελφό εμιράτο για να το εξαγοράσει, σύρεται ικέτης στην πόρτα της Ε. Ε. και του ΔΝΤ. Μάλιστα, καταφέραμε να συνδυάσουμε τα χειρότερα στοιχεία των δύο λύσεων, αφού οδεύουμε προς δανειοδότηση με τσουχτερά επιτόκια Ευρώπης και ειδεχθείς όρους ΔΝΤ. Για τρίτη φορά, μετά το 1893 και το 1932, η ουσιαστικά πτωχευμένη Ελλάδα γίνεται χώρα περιορισμένης κυριαρχίας - μόνο που αυτή τη φορά το πολιτικό προσωπικό δεν πιστώνεται ούτε την αναβάθμιση των εσωτερικών υποδομών, όπως ο Τρικούπης, ούτε εθνικές επιτυχίες, όπως ο Βενιζέλος.
Για συνέχεια βλέπε εφημερίδα Καθημερινή στη διεύθυνση:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_16/04/2010_397695

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου