Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Η Goldman Sachs «στο σκαμνί» για απάτη

Για εξαπάτηση των πελατών της θα δικαστεί η Goldman Sachs, μετά την αγωγή που κατέθεσε εις βάρος της η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατηγορώντας την τράπεζα ότι σχεδίασε και πούλησε ένα επενδυτικό προϊόν που ήταν προορισμένο να αποτύχει.
Πρόκειται για την πρώτη κίνηση των αμερικανικών Αρχών εναντίον των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κερδοσκόπησαν με την «φούσκα» των ακινήτων προκαλώντας την οικονομική κρίση του 2007.
Στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τέθηκε το επενδυτικό προϊόν «Αbacus 2007 AC1», που επέτρεπε στην Goldman Sachs και τους πελάτες της να ποντάρουν στην κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και απέφερε κέρδη στην τράπεζα, αλλά προκάλεσε ζημιά ύψους ενός δισ. στους αγοραστές του.
Το «Abacus» προέκυψε από την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η τράπεζα είχε κρυφά αναθέσει την επιλογή των δανείων στο αμοιβαίο κεφάλαιο «Paulson & Co», που είχε εντοπίσει τα δάνεια με την υψηλότερη επισφάλεια. Στη συνέχεια η τράπεζα πούλησε το «πακέτο» των στεγαστικών δανείων στους επενδυτές –μεταξύ των οποίων ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και ασφαλιστικά ταμεία- ενώ η «Paulson & Co» πόνταρε εναντίον του.
«Το προϊόν είναι νέο και σύνθετο, αλλά η παραπλάνηση και τα νομικά ασυμβίβαστα είναι παλιά και απλά», δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Ο μάνατζερ του αμοιβαίου κεφαλαίου, Τζον Πόλσον είχε προβλέψει την φούσκα της στεγαστικής πίστης και είχε προσεγγίσει πολλές τράπεζες, προκειμένου να σχεδιάσουν επενδυτικά προϊόντα που θα του επέτρεπαν να επενδύσει στη μη εξυπηρέτηση των δανείων. Με όχημα την ασφάλιση πιστωτικού κινδύνου, το κεφάλαιο του Πόλσον εκτιμάται ότι κατέγραψε κέρδη 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο 2007.
Για συνέχεια βλέπε εφημερίδα ΝΕΑ στη διεύθυνση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου